Ebba Busch Thor inledde torsdagens pressträff genom att visa exempel på äldre som nekats plats på särskilt boende för äldre. Historierna ledde vidare till hennes partis nya förslag: en äldreboendemiljard.

Hon pekade på en utveckling där allt fler kommuner har brist på särskilt boende för äldre. Detta samtidigt som de äldre blir fler och vi lever allt längre.

– Vi har en regering som har ett högt tonläge om välfärden, men som lovar runt i valrörelsen och håller tunt.

En vit linje fick illustrera hur många platser som finns 2030 med dagens politik, en röd linje fick illustrera att det kommer behövas ytterligare 20 000 platser tills dess.

– Den vita linjen kallar jag Magdalena Andersson-linjen (Sveriges finansminister, reds anm). Jag menar att Magdalena Anderssons besked om välfärdsmiljarderna inte räcker.

Igår, onsdag, var det Socialdemokraternas dag i Almedalen och då kom finansministern med ett vallöfte om att ge kommunerna 20 miljarder per år, pengar som ska upprätthålla dagens välfärdsnivå.

Ebba Busch Thors äldreboendemiljard ska i praktiken gå till kommuner som klarar lagens krav på att erbjuda boende inom tre månader efter biståndsbeslut. KD vill därtill att alla som har fyllt 85 år ska ha rätt till äldreboende, om de vill.

Hon levererade också en känga mot utredaren Ilmar Reepalus förslag om vinsttak.

– 460 befintliga äldreboenden riskerar försvinna om Reepalus vinstförbud går igenom. Därför måste regeringen tänka om, sade Ebba Busch Thor.

Partiledaren lyfte regeringens ”välfärdssvek” ur flera aspekter. Inför partiets dag skrev hon under onsdagen på SvD Debatt om de äldres ekonomiska situation och lyfte där ett nytt förslag om höjt bostadstillägg för pensionärer och höjt tak i tillägget. Här fanns också gamla förslag med, däribland att slopa pensionärsskatten och likställa skatt på pension och lön.

I debattartikeln berörde Ebba Busch Thor även jobbfrågan, när hon upprepade en av partiets hjärtefrågor om att de som jobbar efter 64 års ålder ska gynnas skattemässigt genom dubbelt jobbskatteavdrag och sänkt särskild löneskatt för seniorernas arbetsgivare.