Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Welcome to hell, välkommen till helvetet. Så lyder det eldfängda namnet på den protestaktion som äger rum på torsdag, dagen innan G20-mötet inleds i Hamburg. Den tyska polisen är rustad till tänderna och säkerheten har förstärkts, rapporterar den tyska radiokanalen NDR.

Över 15 000 poliser står redo att hantera både fredliga och konfrontationslystna demonstranter.

Flera demonstrationer har redan hållits — varav de flesta har gått lugnt till. Men redan under natten mot onsdagen förekom oroligheter i Hamburg.

– Det var en grupp människor som samlats på vägbanan. Polisen kom till platsen och bad dem att avlägsna sig, vilket de inte gjorde. Då fick patrullerna ta hjälp av en svag vattenstråle, säger Hamburgpolisens presstalesperson Kristin Rössner till TT.

Vad väntar ni er i helgen? Kommer det att gå lugnt till eller blir det stökigt?

– Det får visa sig. Vi måste avvakta och se hur läget utvecklar sig. Vi hoppas på det bästa, vi har allt under kontroll och så långt det går gör vi vårt bästa. Men man kan inte sia om vad som händer, säger Rössner.

Men med uppemot 100 000 demonstranter på gatorna i Hamburg blir säkerhetsfrågan en mäkta stor uppgift att hantera. Enligt säkerhetsexperter väntas runt 8 000 vänsterextremistiska och våldsbenägna demonstranter infinna sig, uppger nyhetsbyrån AFP.

För ett par dagar sedan genomförde miljöorganisationen Greenpeace en protestaktion mot ett ryskt kolfartyg på väg in i hamnen i Hamburg. Aktivisterna gav sig ut i kajaker och mindre båtar under demonstrationen, enligt Em Petersson som är Greenpeace Sveriges talesperson i klimatfrågor.

– G20-länderna står tillsammans för tre fjärdedelar av världens utsläpp av fossila bränslen. Därför är det viktigt för Greenpeace att närvara i Hamburg, och inte minst nu när Trump också ska vara på plats, säger Em Petersson till TT.

Petersson syftar på att USA:s president Donald Trump har meddelat att USA drar sig ur det klimatavtal som slöts i Paris 2015.

Ett av aktivistnätverken bakom Välkommen till helvetet-kampanjen är Autonomous revolutionary nordic alliance. De kommer att försöka blockera hamnen i Hamburg på fredag i ett försök att hindra deltagare att komma fram till mötet.

”Vi kommer att blockera G20-mötet, som är en odemokratisk samling auktoritära stater och ledare, som framtvingar nedskärningar och neoliberalism i deras egna och andras länder”, står det i ett pressmeddelande.

G20 samlar världens största ekonomier

G20-mötet i Hamburg pågår 7—8 juli.

De permanenta medlemmarna är: Sydafrika, Kanada, Mexiko, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudiarabien, Ryssland, Turkiet, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien och EU.

Initiativet till gruppen togs 1999 som en reaktion på finanskrisen i Asien.

Sedan 2008 har det hållits årliga toppmöten, då medlemsländernas ledare har deltagit. Värdskapet växlar mellan länderna.

Församlingen har ingen formell beslutskraft, men mötena utmynnar i gemensamma riktlinjer för medlemsländerna.

Källor: Globalis, g20.org, Ritza