De unga och de äldre kommer bli allt fler i framtiden visar prognoser. För att klara av att bibehålla den välfärd som finns i dag utan att höja kommunalskatten behövs minst 20 miljarder extra i statsbidrag till kommunerna – varje år. Pengarna måste till någon gång under nästa nästa mandatperiod.

Det menade finansminister Magdalena Andersson (S) på sin pressträff under Socialdemokraternas dag i Almedalen.

– Vi har gjort stora satsningar, men vi ser också mycket stora behov för att kunna möta den här demografiska förändringen utan att det ska leda till nedskärningar i välfärden eller höjd kommunalskatt, säger hon.

Magdalena Andersson lovar att pengarna, som partiet kallar ”välfärdslöftet”, kommer att skjutas till kommunernas budget om Socialdemokraterna får fortsätta styra efter nästa val.

Pengarna behövs alltså för bibehålla nuvaranade välfärdsnivå, enligt finansminstern. För att förbättra nivån behövs mer.

– Det här är vad vi kan lova redan nu. Jag vill naturligtvis göra mycket mer och höja kvaliteten. Därför säger jag minst 20 miljarder kronor.

Hon menar att Sverige har råd med satsningen, även om det blir sämre tider under nästa mandatperiod.

– De här 20 miljarderna känner jag mig väldigt trygg med. Det är min bedömning att vi klarar det. Men då måste det här naturligvis gå före omfattande skattesänkningar, säger Magdalena Andersson.