På en pressträff på Vänsterpartiets dag, som inleder politikerveckan i Visby, säger Sjöstedt att V vill satsa mer på vården och lyfter fram att partiet ör överens med regeringen om två miljarder till vården i den kommande höstbudgeten.

Men fler förslag behövs för att minska trycket på vården, enligt V.

Därför tar partiet fasta på en utredares förslag om att öppna vårdcentraler som är öppna dygnet runt. Några finns redan, men Sjöstedt säger att de behövs över hela landet. Det kan handla om ett hundratal för att det ska göra någon skillnad.

En lagändring kan behövas, en om att primärvård ska vara tillgånglig dygnet runt.

– En nyckel till att förbättra vården är att bygga ut primärvården, säger Sjöstedt.

– Trycket skulle lätta betydligt på akutmottagningarna, säger Sjöstedt.

Regeringen har lagt ett förslag på en miljard kronor som ska gå till att öka tillgängligheten i sjukvården och den miljarden kan, enligt V-ledaren, bli en pusselbit för att få Vänsterpartiets förslag att flyga.

Men Sjöstedt medger på pressträffen, inför kvällens tal, att det är ganska oklart vad det skulle kosta att ha ett antal vårdcentraler öppna dygnet runt i varje landsting.

– Om det inte är kostnadsneutralt så är vi beredda att skjuta till pengar, säger han och bedömer att förslaget kan behöva utredas ytterligare och att det är osäkert om det kan bli en del av budgetförhandlingarna med regeringen i höst.

Resonemanget om att det inte skulle kosta något kommer av att om fler kan vända sig till en vårdcentral så minskar kostnaderna inom akutvården.

Sjöstedt säger också i en intervju med TT, att det är skatter som ger mest konflikt i regeringens och V:s budgetförhandlingar.

– Jag ska helt ärligt säga att det har varit vår största konflikt med regeringen. Vi har kommit med förslag på förslag, en kapitalbeskattning som går i steg, begränsning av ränteavdrag, hur rut-avdraget är konstruerat, och så vidare. Men regeringen säger bara nej.

– Det är regeringen och Stefan Löfven som hindrar ett skattesystem som gör Sverige mera jämlikt, säger Sjöstedt i en intervju med TT.

Det är viktigare att beskatta kapital och spekulation än att höja skatterna för medelinkomsttagare, anser V-ledaren. Vallöftet om att höja skatten för dem som tjänar över 30 000 kronor i månaden har V mer eller mindre släppt, enligt Sjöstedt.

– Det jag kan säga nu och inför väldigt tydligt valet är att med vår politik så får majoriteten av svenskarna ingen höjning av skatten. Tvärtom har vi sänkt skatten på låga pensioner, för de som är sjuka och vi vill återinföra avdragsrätten för fackförbundsavgiften, det innebär att många löntagare får lite sänkt skatt.

– Vi har inga planer på att höja skatten för låg- och medelinkomsttagare.

Inför Almedalsveckan har diskussion varit intensiv om att också nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått tillstånd att närvara vid politikerveckan, inte bara de etablerade partierna.

Jonas Sjöstedt vill att samhället tar kraftigare tag i syfte att stoppa demonstrationer och möten med nazistiska grupper. Polisen måste få skärpta direktiv för att bekämpa hatbrott, säger han.

– Det handlar om att bekämpa tung, grov kriminalitet. Människor som hotar, misshandlar och skrämmer andra till tystnad. Jag tycker det är rättssamhällets uppgift att göra det, säger V-ledaren till Nyheterna i TV4.

Peter Wallberg/TT
Lars Larsson/TT

De olika partiernas dagar i Almedalen

2 juli Vänsterpartiet

3 juli Liberalerna

4 juli Centerpartiet

5 juli Socialdemokraterna

6 juli Kristdemokraterna

7 juli Sverigedemokraterna

8 juli Miljöpartiet

9 juli Moderaterna