Väder: 18 grader och solsken.

Publiksiffra: 1 800, blandad publik.

Starkast applåder: Jonas Sjöstedt öppnade talet med en kraftig markering mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens planerade närvaro i Almedalen. Organisationen borde aldrig fått tillstånd, menade partiledaren. När han slog fast att ”vi tänker inte låta dem ta över våra gator och torg” svarade publiken med kvällens största applåd.

Pratade mest om: Sjukvården, sjukvården och åter sjukvården. Lönerna är för låga vilket leder till personalflykt. Arbetsmiljön är för dålig och bemanningen för låg. För att lösa det behövs arbetstidsförkortning och stoppad vinstjakt, menade Jonas Sjöstedt.
Tidigare under dagen presenterade Vänsterpartiet ett nytt förslag om dygnetruntöppet i primärvården, något han också upprepade i talet.

Rekvisita/scenografi: Knappt någon. En enkel bakgrund med partiloggan.

Yrken i fokus: Sjukvårdspersonalen, som Jonas Sjöstedt menar har det för dåligt. Han nämnde både tjänstemannayrken som barnmorskor och sjuksköterskor, LO-yrken som undersköterskor, samt en kassörska på Willys.

Årets alibi från verkligheten: Sig själv. Jonas Sjöstedt återkom flera gånger till sin egen och sina anhörigas kontakt med vården. Han berättade om när han skadade fingret i USA och konfronterades med den amerikanska sjukvården, och när han bröt foten i Sverige och fick vänta länge på akuten.