Hur viktig är och förblir Almedalsveckan? Den frågan har lyfts i och med statsministerns avhopp, nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Visby och diskussioner om att arrangemanget blivit en ankdamm för eliten. Blickarna vänds också till viss del mot det som lyfts fram som ett alternativ till Almedalen – den nyligen avslutade Järvaveckan i Stockholm.

I år finns huvudpersonerna i den facklig-politiska samverkan – statsministern och LO:s ordförande – inte på plats i Visby, även om både LO och Socialdemokraterna närvarar. Stefan Löfven (S)reser runt i Sverige i stället, något han i februari förklarade så här på Facebook:

”Jag tänker ägna hela Almedalsveckan åt att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men likväl borde få sina röster hörda i politiken.”

I början av Almedalsveckan besöker LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson Skellefteå och Piteå för LO:s kampanj Facket på sommarjobbet. Det är första gången som han inte medverkar i Almedalen under sin tid som ordförande.

– Han ville fokusera på det här och göra andra saker än att vara i Almedalen. Facket på sommarjobbet är en viktig del av vår verksamhet, säger Jon Andersson, pressekreterare på LO.

Byggnads ordförande Johan Lindholm väljer också bort Almedalen. Han ska besöka byggarbetsplatser, något pressavdelningen motiverar med att ”många av våra medlemmar skjuter upp sommarsemestern på grund av det höga produktionstrycket”.

Även Fastighets ordförande Magnus Pettersson ska ut på arbetsplatser i stället och träffa unga sommarjobbare.

Under Järvaveckan, som hölls för andra året i rad, fanns inga representanter ur ledningen från de stora LO-förbunden eller LO på plats. Fortfarande läggs relativt mycket kraft på Almedalen, genom seminarier, fikaträffar för medlemmar och medverkan i debattpaneler.

Men vad Almedalen blir i framtiden finns det anledning att fundera över, påpekar LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin:

– Det handlar om allt från att NMR (Nordiska motståndsrörelsen, reds anm.) är där till vilka som har tillgång till Almedalen. Når vi ut med det som vi har i uppdrag av förbunden och medlemmarna att jobba vidare med? Det finns det all anledning att prata vidare om.

Almedalsbudget – Så satsar de största förbunden

LO: 900 000 kronor.

IF Metall: Ingen siffra specifikt för Almedalen, men cirka 16 personer på plats.

Byggnads: 100 000 kronor.

Seko: Två flygbiljetter.

Kommunal: 800 000 kronor.

Handels: 150 000 kronor.