Pluggar du till kock, lärare eller sjuksköterska? Då har du dragit vinstlotten ur jobbtombolan. De är nämligen de yrken där det just nu är störst brist på arbetskraft i Sverige.

Under onsdagen presenterade Arbetsförmedlingen en ny rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. Enligt rapporten är arbetsmarknaden stark och det är brist på folk inom många yrken.

– Vi har en mycket bred jobbtillväxt. Nu är det goda eller mycket goda möjligheter till jobb inom sju av tio yrken. Men för att få jobb krävs i allmänhet minst gymnasieutbildning, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

I rapporten framgår att det just nu är brist på en rad yrken inom byggsektorn, som VVS-montörer, murare och betongarbetare.

Bristen på kvalificerad arbetskraft växer enligt rapporten och får allt tydligare konsekvenser. Dels hämmar den utvecklingen av nya jobb, dels gör den det lättare för nyexaminerade att komma in på arbetsmarknaden.

– Tillgången till utbildad arbetskraft minskar och därför blir det ännu viktigare att vägleda och motivera till utbildning som leder till jobb. Här har både Arbetsförmedlingen och studie- och yrkesvägledningen en viktig roll, säger Annelie Almérus i pressmeddelandet.

Kock och sjuksköterska bristyrken

Här är det störst brist på folk

 1. Kockar och kallskänkor
 2. Specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård
 3. Förskollärare
 4. Specialistsjuksköterskor inom allmän hälso- och sjukvård
 5. Grundutbildade sjuksköterskor
 6. Civilingenjörsyrken inom bygg och anläggning
 7. Speciallärare och specialpedagoger
 8. Läkare
 9. Mjukvaru- och systemutvecklare
 10. Barnmorskor

 

Och här är det svårast att få jobb

 1. Fotografer
 2. Journalister
 3. Musiker, sångare och kompositörer
 4. Grafisk formgivare
 5. Kontorsassistenter och sekreterare
 6. Kontorsreceptionister
 7. Telefonister
 8. Handpaketerare
 9. Vaktmästare
 10. Butikssäljare, dagligvaror