Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Ibland kostar det 4 200 kronor, ibland två veckor av ångest och ibland är det helt gratis.

Det är lika bra att vända sig till proffsen. Om det är någon som har koll på det här med priset på synd så är det katolska kyrkan.

Katolska samfundet är ett makalöst affärsunderverk. Gång på gång lyckas de pricka in vinnarhästarna på den globala ekonomins galoppbana.

En av hemligheterna är den differentierade portföljen.

Katolska kyrkan har fastighetsbestånd i USA och Italien, driver sjukhus, universitet och anställer miljontals människor. De har dessutom en hängiven kundgrupp som intresserar sig för utomjordiska upplevelser. Om katolska kyrkan vore ett företag skulle det förmodligen vara världens bästa företag.

Eller vad sägs om den här affärsidén som kläcktes av entreprenören och Påven Leo X på 1500-talet? Han brände pengar som gräs och var därför tvungen att komma på ett sätt att kompensera sin jättesatsning på Petruskyrkan i Rom. Han tänkte, tänkte och tänkte och till slut kom han på en av historiens lönsammaste affärsidé – nämligen att sälja syndernas förlåtelse via avlatsbrev.

Säljtricket är egentligen att kapitalisera på människors dåliga samvete.

Idén har därefter plockats upp av många.

Ett exempel är dagens flygindustri. Den erbjuder resenärer möjlighet att klimatkompensera sina koldioxidutsläpp. Genom att betala in en extra slant kan kunderna bidra till en hållbar utveckling genom klimatprojekt som exempelvis trädplantering i Tanzania som du kan läsa om i reportaget här.

Genom att betala lite extra så kan flera gröna jobb skapas och klimatet kan bli lite bättre, samtidigt kan du fortsätta att flyga. Det låter ju alldeles lysande och till och med Världsnaturfonden gillar idén.

Men det råder ändå delade meningar om nyttan med klimatkompensation.

Naturskyddsföreningen är kritisk. Den hävdar att flera projekt krockar med lokalbefolkningens behov. Är det dessutom rimligt att kunna köpa sig rätten till utsläpp i en värld som måste minska utsläppen? Du kan köpa ett avlatsbrev men själen blir ändå aldrig ren, det är en protestantisk idé.