Det var strax före klockan 16 i onsdags som olyckan inträffade på Malmbanan söder om Abisko. Den 21-årige mannen arbetade med att sätta upp stolpar till ett viltstängsel vid spåret när han blev påkörd av ett tåg och omkom.

Enligt lokaltidningen NSD var mannen inhyrd av en mindre norrbottnisk byggfirma. Firman hade fått uppdraget att sätta upp stolpar av en stängselfirma som i sin tur anlitats av huvudentreprenören VR Track som Trafikverket har ramavtal med för järnvägsunderhåll.

Enligt kammaråklagare och förundersökningsledare Christer B Jarlås hade mannen avvikit från arbetsplatsen och gått längs järnvägsspåret för att hämta vatten när olyckan inträffade. Olyckan skedde på en raksträcka och tåget ska ha signalerat högt, utan att mannen reagerade. Enligt mannens arbetskamrater lyssnade han på hög musik i hörlurar, säger Christer B Jarlås till NSD.

Förutom Polisutredningen och den utredning Arbetsmiljöverket gör, har även Trafikverket inlett en undersökning av olyckan.

– Som myndighet har vi byggherreansvaret, men vi har också ett arbetsgivaransvar. Vi ska sätta säkerhetskulturen, hur föreskrifterna efterlevs, säger Fredrik Rosendahl, enhetschef för järnvägsunderhållet, till NSD.