– Vi har sju olika passformer. Och det är det som är roligt. Man går inte bara in här och köper en random top. Utan jag får hjälpa kunder att hitta rätt, så att de känner sig nöjda när de går härifrån.

Och motsatsen, vad är sämst med jobbet?

– Lugna dagar, när jag inte får hjälpa till, kan bli tråkiga. Då får man pyssla med sådant man inte hinner när det är kunder i butik. Klä en docka, svara på mejl, städa.

Hon har bara haft jobbet i fyra månader. I väntan utanför en annan arbetsgivare på väg in till en anställningsintervju såg hon annonsen för det här jobbet i en gratistidning. Hon sökte, fick komma på intervju, eller två korta med två olika personer.

Fick komma tillbaka på en mer djuplodande intervju. Sedan fick hon komma till en nyöppnad butik och lära känna butikschefen, ”det var som en tredje intervju”.

Sedan fick hon jobbet och det blev utbildningsdagar med lära om färgkoder och butiksinredningen innan hon var på plats här i gallerian Bromma Blocks i västra Stockholm.

Vad lär du dig om människor av att jobba i butik?
– Det klassiska, att vi är olika. Man måste helt klart prata olika med olika människor. Pratar man på fel sätt blir man avfärdad direkt. Ibland ska man inte säga mer än hej. Men vi har inte alla storlekar framme, och den informationen vill jag verkligen att hon ska ha. Det kan vara svårt att förmedla när jag märker att det är någon som verkligen inte vill prata.

Samtidigt, säger Linda Ljunquist, att visst, vi är alla olika, men det finns inte så många typer av människor.

Vilken typ är du när du går in i en butik?
– Jag uppskattar hjälp, men är nog framför allt den som sätter på mig hörlurar och vill vara ifred. Jag kan bjuda på ett leende, men det räcker oftast med det.

Om Linda Ljungquist

Ålder: 26 år.

Bor: Lägenhet i Vällingby i västra Stockholm.

Lön: Cirka 140 kr i timmen.

Tjänstgöringsgrad: Cirka 70 procent.

År i yrket: 4 månader.

Vanligaste frågan från kund? Hur länge har ni funnits här?

Om jag inte jobbade här: Jobba med någon annan typ av försäljning, företag emellan.

Om butikspersonal

Antal: Det finns runt 170 000 hel- och deltidsanställda som jobbar som butikssäljare.

Utbildning: Gymnasieutbildning ofta ett krav. Man kan också välja handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet.

Framtid: Konkurrensen om jobben hårdnar, framför allt på grund av en allt mer digital handel med självscanning, kontantlösa system och e-handel. Men inhopp kommer finnas eftersom många jobbar deltid.

Snittlön: 24 300 (SCB).

Fackförbund: Handels.

Källor: Arbetsförmedlingen, Handels, SCB