Martin Klepke kommenterar dagens partiledardebatt i riksdagen där Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (L) deltog. Foto: TT (bilden är ett montage)

Stefan Löfven är mycket villig att bilda en mittenregering efter valet 2018. Det framgick med all tydlighet under onsdagens partiledardebatt i riksdagen, den sista före sommaruppehållet. Löfven var så mån om att sträcka ut handen till mittenpartierna att han till och med ruckade lite på det egna partiets politiska hemvist.

– S står i mitten i svensk politik. Vi är beredda till mittensamarbete, sa han.

Hur svarade då mittenpartierna, Centern och Liberalerna?

Centerns partiledare Annie Lööf svarade inte alls. Hon pratade hellre om välståndsskillnader och ökade utsläpp vars ansvar ”ligger tungt på Stefan Löfven”, det vill säga normal retorik i en partiledardebatt. Och inte heller Liberalernas partiledare Jan Björklund var särskilt intresserad av att prata om annat än dagspolitiken.

Nu har valåret visserligen ännu inte börjat, ännu mindre har valet hållits, men mittenpartiernas renons är naturlig inför ett val. Såvida inte några överenskommelser om valsamarbete sluts mellan partier måste varje partis strategi före ett val naturligtvis vara att framhäva sin egen politik för att nå så stort väljarmandat som möjligt när regeringsförhandlingar väl tar vid efter valet.

Att Stefan Löfven redan nu så tydligt pratar om mittensamarbete kan vara ett försök att ytterligare riva isär den svårt sargade Alliansen och vara tydlig med vilket alternativ som finns för mittenpartierna.

Han bör dock granska den rapport som SOM-institutet släpper om två veckor, ”Larmar och gör sig till”. I den framgår att väljarna i såväl Centern som Liberalerna anser sig så mycket närmare Moderaterna än socialdemokraterna i sin skattning över bra partier.

Faktum är att C- och L-väljare till och med placerar Moderaterna framför det andra mittenpartiet. Centerväljare föredrar alltså Moderaterna framför Liberalerna och Liberala väljare föredrar Moderaterna före Centern.

Så visst kan vi se fram emot kvistiga regeringsförhandlingar efter valet. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tog dock nogsamt avstånd från Löfvens mitteninbjudan. ”Varför är Socialdemokraterna så upptagna av att gå borgerlig politik till mötes. De bör i stället förbättra välfärdspolitiken”, sade han.

Miljöpartiets Isabella Lövin lade sig inte i regeringsdebatten utan fokuserade på klimat och miljö i en tydlig ambition att ta tillbaka klimatinitiativet till Miljöpartiet från Centerns uppryckning i klimatfrågan på sistone. Och Lövin lyckades betydligt bättre än Centerns Annie Lööf med att både förmedla pondus och handlingskraft i miljöpolitiken.

Anna Kinberg Batra lyckades måla upp dagens mest fruktansvärda katastrofbild av Sverige av i dag. Invandrarna väller in under de närmaste åren och verkar i Kinberg Batras skildring genast hamna i utanförskap och kriminalitet.

Med de senaste siffrorna som arbetsförmedlingen presenterade så sent som på tisdagen hade Stefan Löfven naturligtvis alla tänkbara fakta som motargument.

Svensk ekonomi växer så det knakar och skillnaden i sysselsättningsgrad mellan svenskfödda och utrikes födda minskar. I ett internationell perspektiv har utrikes födda redan hög sysselsättningsgrad i Sverige, (vilket regelmässigt förträngs i debatten av den borgerliga sidan), 200 000 nya jobb har skapats och 100 000 jobb står för tillfälligt lediga där företagen söker efter personal.

De flesta som får jobb nu är utrikes födda, enligt Arbetsförmedlingens siffror, eftersom de svenskfödda redan har jobb. Samtidigt har Alliansens underskott på 70 miljarder kronor i statsbudgeten vänts till ett stort överskott som nu kan användas till ytterligare investeringar för jobb och välfärd.

Fakta bet dock inte alls på Anna Kinberg Batra som fortsatte skildra katastroflandet Sverige där snart alla verkade bli arbetslösa och utsattättas för kriminalitet av utanförskapsområdenas invånare.

Som bot ville Kinberg Batra införa bidragstak (så de fattiga i utanförskapsområdena blir ännu fattigare) kombinerat med lågavlönade enkla tjänstejobb.

Herreminje, Anna Kinberg Batra verkar ha gått ”All In” i Sverigedemokraternas värld av alternativa fakta.