– Fantastiskt, det här har vi kämpat för länge. Både chaufförerna själva och de som är beroende av dem har vittnat om under hur fruktansvärda villkor de tvingats arbeta, så det är otroligt skönt att vi äntligen kan göra något åt det, säger Talla Alkurdi (S) talesperson i trafikfrågor.

Färdtjänstförarnas villkor debatterades i landstingsfullmäktige under gårdagens förhandlingar inför 2018 års budget. Omröstningen om krav på att avtalsliknande villkor ska gälla i kommande färdtjänstupphandlingar gick igenom med röstsiffrorna 73-71 till oppositionens fördel.

Stockholms läns landsting styrs av den borgerliga alliansen i minoritet med Sverigedemokraterna som vågmästare. I omröstningen röstade SD på de rödgrönas förslag.

Det faktum att Sverigedemokraterna spelade en avgörande roll i omröstningen kommenteras av Talla Alkurdi:

– Hur SD röstat är helt deras eget beslut, vi har inte fört några samtal med dem.

Flera av de taxibolag som kör åt färdtjänsten saknar i dag kollektivavtal. Nu ska färdtjänstavtalet i Stockholms län upphandlas på nytt och då ska de nya villkoren skrivas in, enligt Talla Alkurdi.

Emil Burman, Transportarbetarförbundet, välkomnar beslutet.

– Det är bra att frågan nu tas på allvar. Det här beslutet hoppas jag går längre än det som ryms inom de nya reglerna för upphandling som började gälla 1 juni, vilket vi påtalat är nödvändigt i just taxibranschen. Arbetsskadeförsäkringar och pensioner är eftersatta för taxichaufförerna. Och vi måste få ett slut på lönedumpningen inom färdtjänsten.

Den 1 juni trädde nya regler om arbetsrättsliga villkor i upphandling i kraft. Men de gäller bara när upphandlingarna går över vissa värden och när det är fråga om riskbranscher.