Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Därmed ser Sannfinländarna ut att åka ur regeringen efter det kontroversiella valet av ny partiledare.

Finlands statsminister Juha Sipilä (C) skriver på Twitter att det inte finns förutsättningar för ett samarbete med Sannfinländarna under Jussi Halla-ahos ledning, rapporterar Yle.

Samma besked lämnar finansminister Petteri Orpo, som representerar regeringspartnern konservativa Samlingspartiet.

Följ oss på Facebook för fler Globala nyheter

Frågan ska slutgiltigt avgöras av partiernas riksdagsgrupper i kväll. En presskonferens är utlovad till klockan 16 svensk tid.

Orsaken till väntade regeringskrisen är att ett av de tre regeringspartierna, det högerpopulistiska Sannfinländarna, i helgen valt den invandringsfientlige EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ledare.

Överläggningar mellan regeringspartierna hölls under förmiddagen vid statsminister Juha Sipiläs (C) tjänstebostad Villa Bjälbo, men Sannfinländarnas nyvalda ordförande Jussi Halla-aho lämnade vid lunchtid residenset utan kommentarer.

– Då ett regeringspartis ledare byts för vi en diskussion som främst gäller hur det påverkar regeringsprogrammet, sade statsministern till Yle i går.

Han sade också att han rensat sin kalender under de kommande dagarna för samtalen.

Halla-aho dömdes 2012 för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid för ett blogginlägg han gjorde 2008.

I texten hävdade han bland annat att islam är en religion som godkänner pedofili och antydde att stöld kan vara ett genetiskt särdrag hos somalier, konstaterade Högsta domstolen.

Trots hård kritik har Halla-aho enligt SR Ekot inte velat göra avbön från sina kontroversiella blogginlägg.

Enligt Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är Sannfinländarna nu ett annat parti än vad det var för två år sedan.

– Det räcker inte att enbart binda sig till regeringsprogrammet, utan det är även fråga om den anda och de principer som gällde mellan regeringspartierna i (möteslokalen och festlokalen) Smolna då regeringsprogrammet skrevs, säger han.

I sitt linjetal på söndagen förnekade Halla-aho att partiets politiska linje ändrats väsentligt och krävde att regeringsprogrammet verkställs även när det gäller de delar som är viktiga för Sannfinländarna.

– Det skulle vara beklagligt om regeringen faller på personfrågor eftersom regeringen inlett viktiga reformer, som varit smärtsamma även för våra väljare. De reformerna borde nu slutföras, sade Jussi Halla-aho.

TT

Fakta: Sannfinländarnas ledarbyte

Finlands utrikesminister Timo Soini meddelade i mars att hann nu i juni skulle avgå som ordförande för det högerpopulistiska Sannfinländarna.

Att ersätta Soini, en av de mest populära politikerna i landet, skulle vara svårt för vem som helst, konstaterade public service-kanalen Yle i en analys.

Fem kandidater ställde upp för att efterträda honom. Jussi Halla-aho vann med 949 röster, Sampo Terho kom tvåa med 629 röster. Därnäst kom de två kvinnliga kandidaterna Leena Meri och Veera Ruoho på 60 respektive 40 röster, och sist Riku Nevanpää med 8.

Soinis avhopp har sagts kunna bana väg för ett mer hårdfört ledarskap, eftersom undersökningar visat missnöje från partiets kärnväljare över en del av de kompromisser som Soini gjort som del av en trepartiregering som fokuserat på åtstramningar.

Timo Soini var med och grundade Sannfinländarna och har lett partiet sedan 1997. Under Soini har partiet haft stora framgångar och nått ett stöd på nära 20 procent.

Stödet för Sannfinländarna har rasat kraftigt, vilket Soini förklarat med flyktingkrisen och arbetsmarknadsläget.