Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Valet är ännu inte färdigräknat, men med endast ett fåtal mandat kvar att fördela står det nu klart att Theresa Mays konservativa parti Tories omöjligt kan nå majoritet. Det är ett katastrofval för May och innebär att hennes försök att få folkets stöd kring EU-utträdet, brexit, har misslyckats.

När May överraskande utlyste nyval i slutet av april pekade mätningarna på att Tories skulle vinna över Labour med över 20 procentenheter, men under valkampanjen har opinionsundersökningar visat hur hennes stöd stadigt sjunkit.

När ett fåtal röster återstår att räkna står det klart att regeringspartiet Tories fortfarande är det största partiet och har fått 312 platser och Labour 259. För att få majoritet i parlamentet krävs 326 mandat.

De skotska nationalisterna, SNP, får 34 platser, Liberaldemokraterna 12 och det Gröna Partiet kniper en plats. Ukip förlorar sin enda stol.

Labours partiledare Jeremy Corbyn. Foto: AP Photo/Frank Augstein

Labourledaren Jeremy Corbyn sade på morgonen att det är tydligt att May har förlorat sitt stöd, och att det borde vara ”nog för att hon ska avgå”. Hon har förlorat ”platser, röster, stöd och förtroende”, sade Corbyn.

– Jag tycker att det är tillräckligt för att hon ska gå och lämna plats åt en regering som verkligen representerar folket i det här landet, sade han.

Under valkampanjen spådde May själv att Corbyn skulle kunna få stöd av Skotska nationalistpartiet SNP och Liberaldemokraterna.

– Vi behöver bara förlora sex mandat för att förlora majoriteten och då kommer Jeremy Corbyn att bli premiärminister, sade hon då.

Tom Watson, vice ordförande för Labour (som enligt vallokalsundersökningen kan öka kraftigt till 266 mandat) — hänvisar under natten till Mays tidigare uttalande.

– Hon kommer att få stå för vad hon sagt, säger Tom Watson.

Liberaldemokraterna kommer dock inte att hjälpa något annat parti att bilda en regering, enligt en källa till Sky News. Partiet ingick i en koalition med Tories 2010—2015.

Storbritannien (TT-AFP-Reuters)

Fakta: Storbritanniens premiärministrar

Makten i Storbritannien har de senaste 50 åren växlat mellan Konservativa partiet (K) och socialdemokratiska Labour (L). Här är landets premiärministrar sedan 1970:

1970—74: Edward Heath (K)

1974—76: Harold Wilson (L)

1976—79: Jim Callaghan (L)

1979—90: Margaret Thatcher (K)

1990—97: John Major (K)

1997—2007: Tony Blair (L)

2007—10: Gordon Brown (L)

2010—16: David Cameron (K)

2016—: Theresa May (K)

Fakta: Valet i Storbritannien

Premiärminister Theresa May utlyste i april överraskande nyval den 8 juni, trots att landet röstade så sent som i maj 2015.

Samtliga 650 parlamentsledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet. Eftersom inga utjämningsmandat finns kan ett parti få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna.

I valet 2015 vann exempelvis Konservativa partiet (Tories) 330 platser (24 fler än i valet 2010) med totalt cirka 37 procent av rösterna. Labour fick i sin tur 232 mandat (-26) med drygt 30 procent av rösterna.