Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

För Rhinnon Doherty och James Keane i Liverpool är sjukvård en av de viktigaste valfrågorna. Foto: Erik Larsson

LIVERPOOL. – Jag tycker att media har överdrivet den här säkerhetsdebatten inför valet. Det är så klart viktiga frågor men för mig är de viktigaste valfrågorna sjukvården och välfärden, säger Rhinnon Doherty.

Hennes kille James Keane håller med. De har precis röstat i vallokalen på Dale street i ett gråmulet Liverpool där regnskurarna avlöser varandra.

En annan väljare, Alex Flynn som jobbar på stadens universitet, säger att hon egentligen velat rösta på De gröna men att valrörelsen utvecklats till en kamp mellan främst två partier, Labour och Tories.

– Och då blev det Labour för mig, säger hon som är en av 46,9 miljoner människor som har rätt att rösta.

Alex Flynn. Foto: Erik Larsson

Labour har ett starkt stöd i Liverpool men de flesta opinionsinstitut tippar ändå att det blir Theresa May som vinner dagens val.

För ett par veckor sedan var det ingen som trodde att Labours Jeremy Corbyn skulle ha en chans.

Vissa opinonsundersökningar tydde på att han låg 20 procentenheter efter konservativa Tories. Men valrörelsen har inte, som Theresa may hoppats på, handlat så mycket om Brexit, utan mer om välfärdsfrågor.

De brittiska opinionsundersökningarna är mycket osäkra, men enligt de flesta så har Jeremy Corbyn tagit några rejäla steg framåt och enligt vissa så ligger Labour nu endast några procentenheter efter Tories.

Utanför vallokalen i Liverpool säger många Labourväljare till Arbetet Global att de tycker att sjukvården och utbildning är de viktigaste frågorna. Studenten Céline Hasson lockas av förslaget om gratis högskoleutbildning.

De konservativa väljarna tar upp andra frågor. För dem är nationella säkerheten viktig samt migration,  skatter och ekonomi.

– Vi spenderar alldeles för mycket pengar. De konservativa är de enda som kan se till att hålla nere statsskulden. Om Labour skulle vinna skulle det bli en katastrof för ekonomin, säger John Powell strax efter att han lagt sin röst på Tories.

Trots att valet anses vara ett av de viktigaste på många år märks inte valrörelsen av särskilt mycket på gator och torg, i alla fall inte om man jämför med en svensk valrörelse.

Valaffischerna i Liverpool är få och valstugorna lyser med sin frånvaro. Många av de Arbetet Global pratar med säger att de nöjer sig med att följa resultatet hemma på tv:n och de tänker inte gå på några valvakor.

Den stora frågan blir hur många som kommer att rösta.

En servitris på ett kafé intill Dale street säger att hon själv inte tänker rösta utan ”jag skickar min dotter dit, för det är väl bara en röst per hushåll…?”

Hennes yngre kollega rättar henne.

– Nej, det är en röst för varje vuxen, säger hon.

Enligt flera politiska analytiker kan röstandelen bli helt avgörande.

Labour har ett mycket starkt stöd bland unga väljare, men många unga väljare går inte till valurnorna. Ett lågt valdeltagande tros gynna de konservativa, medan arbetarpartiet tros tjäna på ett högt valdeltagande.

De brittiska vallokalerna stänger klockan tio kväll och i natt kommer det att stå klart vilka som vunnit.