LÄS OCKSÅ Moderaterna rasar i SCB:s undersökning – SD större

Förra veckans stora partisympatiundersökning från SCB visade på ett ras för Moderaterna och att partiet nu är mindre än Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna hade ökat med 1,9 procentenheter sedan den senaste mätningen i november.

Under onsdagen släppte SCB siffror nedbrutna för olika grupper, däribland LO-kollektivet. Siffrorna skiljer sig något jämfört med senaste mätningen i november i fjol, men förändringarna är inte statistiskt säkerställda. Enligt mätningen är Socialdemokraterna största parti i LO-gruppen, följt av Sverigedemokraterna och Moderaterna.

S ligger nu på 44,7 procent jämfört med 44,3 procent i november i fjol.

Stödet för Sverigedemokraterna har ökat något, från 20,8 procent i den senaste mätningen i november till 21,3 procent. Men det handlar inte om någon statistisk säkerställd ökning.

Tittar man på skillnader mellan män och kvinnor i LO-kollektivet är de liksom tidigare stora. Bland LO-kvinnorna sympatiserar 16,3 procent med SD, en ökning från november då 14,6 procent stödde partiet.

För männen i LO-gruppen ligger stödet för partiet stabilt, 25,1 procent mot 25,2 i november.

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin poängterar att ökningen för Sverigedemokraterna i LO-gruppen inte är säkerställd, men kallar utvecklingen för oroande.

– Vi har en stor uppgift framför oss när det gäller att verkligen syna och förklara det negativa i Sverigedemokraternas politik för LO-förbundens medlemmar. Och att visa på det positiva som en socialdemokratisk politik kan göra för löntagarna. Sverigedemokraterna säger att de står på löntagarnas sida, men det är precis tvärtom. De har inte bara krupit upp i knät på Anna Kinberg Batra och Moderaterna, de har också svängt i frågor som rör vinster i välfärden och offentlig upphandling.

Hur ser du på ökningen i stödet för SD bland LO-kvinnorna?
– Vi har uppenbarligen inte varit tillräckligt lyckosamma i att visa på för våra kvinnliga LO-förbundsmedlemmar att det är en högerpolitik Sverigedemokraterna har. De vill inte alls stärka välfärden, de vill urholka den. Vi kommer ta tag i vår uppgift med hull och hår för att visa på detta.

Moderaterna backar enligt undersökningen från 13,7 procent i november till 10,5 procent.

För det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, har siffrorna gått ner något i LO-gruppen, från 4,1 till 3,7 procent.

När det gäller TCO och Saco-grupperna så har Socialdemokraterna blivit det mest populära partiet. I SCB:s undersökning för november stödde flest Moderaterna.