Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

  • Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain bryter de diplomatiska relationerna. Etihad Airways ställer in alla flygningar till och från Qatar.

Motiveringarna bakom avståndstagandet är likartade, det handlar om rädsla för terrorism och extremism.

Följ oss på Facebook för fler Globala nyheter

Egypten anklagar Qatar för att stödja Muslimska brödraskapet, som egyptiska myndigheter anser vara en terrorgrupp.

Enligt Egyptens utrikesminister kommer hamnar och flygplatser att stängas för transporter från Qatar, med hänvisning till ”nationell säkerhet”.

Saudiarabien anser att beslutet är nödvändigt för att skydda kungadömet från terrorism och extremism, enligt landets statliga nyhetsbyrå. Landet kommer att stänga gränsen mot grannlandet.

Beslutet kommer efter ”grova överträdelser från myndigheter i Qatar”, enligt uttalandet från saudierna.

Förenade arabemiraten ger diplomater från Qatar 48 timmar på sig att lämna landet, och anklagar Qatar för att underminera stabiliteten i regionen.

Bakgrunden är Qatars stöd och finansiering av ”terrorister, extremister och sekteristiska organisationer”.

Det statsägda emiratiska flygbolaget Etihad Airways ställer in alla flygningar till och från Qatars huvudstad Doha från tisdag. Den sista flighten från Abu Dhabi till Doha avgår 02:45 på tisdagsmorgonen, lokal tid, meddelar flygbolaget.

Bahrain säger att kungadömet bryter med Qatar för att landet ”stör säkerheten och stabiliteten i Bahrain och lägger sig i interna angelägenheter”.

Även den saudiledda alliansen i konflikten i Jemen bryter med Qatar. I alliansen — som har aktivt stöd av USA — har Bahrain, Kuwait, Qatar, Förenade arabemiraten, Egypten, Jordanien, Marocko och Sudan ingått.

Beslutet togs eftersom Qatar stöttar terrororganisationer i Jemen, inklusive IS och al-Qaida, enligt den saudiska statliga nyhetsbyrån.

Styret i Qatar har under många år anklagats för att stötta terrorism. De senaste veckorna har direkta anklagelser förts fram i rapportering i amerikanska medier. Personer från Qatar har bland annat pekats ut av amerikanska finansdepartementet för att finansiera terrorism.

Det qatariska utrikesdepartementet beklagar grannländernas beslut att bryta de diplomatiska förbindelserna.

”Åtgärderna är omotiverade och grundar sig i påståenden och anklagelser som inte baseras på fakta”, meddelar Qatar, enligt tv-kanalen al-Jazira, vars huvudkontor ligger i landet.

TT

LÄS OCKSÅ:

Ett fängelse utan murar

Fotbolls-VM i fokus på global årsdag

Qatar ska granskas av ILO

Facket vill visa ut Blatter

KRÖNIKA: Diktatur får spelen att flyta smärtfritt

 

Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 500 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad al-Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är wahhabismen, en sträng form av den hanbalitiska rättsskolan, i sin tur en av fyra stora sunnitiska rättsskolor.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: NE