Solen strilar ner mellan butikerna längs Drottninggatan. Många av oss stockholmare skyndar denna morgon längs stadens huvudgata mot våra jobb. När försommaren börjar ta över staden är det nästan svårt att ta in det terrordåd som för snart två månader drabbade Stockholm.

Arbetet har i veckans tidning återvänt till Drottninggatan och de som har sin arbetsplats här. Anställda vid butikerna, liksom andra som arbetar här – yrkeschaufförer, förskolepersonal och lärare – vittnar om hur terrordådet lett till chock, rädsla och sömnsvårigheter.

Vid allvarliga arbetsmiljöhändelser har arbetsgivaren en skyldighet att anmäla tillbudet till Arbetsmiljöverket inom 48 timmar. När Arbetet har gått igenom de anmälningar som kommit in framkommer att det bara är 25 procent av butikerna längs sträckan där lastbilen färdades fram som har gjort en anmälan.

Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels, är bekymrad över att inte fler butiker gjort någon anmälan. Till Arbetet säger han att framför allt de stora butikskedjorna med HR-avdelningar borde ha bättre kunskap om vad lagen säger.

Men också att det följer en genomgående trend: ”När vi tittar på anmälningar om hot och våld i butiker ser vi att det är mindre än 50 procent av arbetsplatserna som anmäler till Arbetsmiljöverket.”

Allvarliga är också de uppgifter vi har funnit om att poliser i samband med dådet vistades i ett rökfyllt Åhléns i över en timme – utan skyddsmasker. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket och där påtalar inspektören Anette Wendel att det hade kunnat få ödesdigra konsekvenser: ”Det var fem som dog i attentatet och det kunde ha varit 100 procent till. Om röken hade varit så giftig att …”

En av dem som var vid Drottninggatan den dagen var maskinföraren Pontus Sund. Han skulle bli vittne till hur en människa blev överkörd och dog liksom hur flera skadades. Bilderna som kom att etsa sig fast i hans hjärna gjorde honom sömnlös och sjukskriven i två veckor.

Tillsammans med Arbetet återvänder han nu till platsen och berättar om hur snabb hjälp från arbetsgivaren och psykolog fick honom på benen igen.

Stockholm svarade på terrordådet med kärlek och uppmaningar om att ta hand om varandra. Människor öppnade sina hem för främlingar som inte kunde ta sig hem.

Bara två dagar efter dådet samlades 45 000 människor på Sergels Torg för att visa att kärlek är starkare än hat. Bara så kan vi gå vidare, genom att sluta upp tillsammans och stötta varandra genom det svåra.