I går kom uppgifter från insatta källor om att Trump beslutat att hoppa av klimatavtalet.

Nu twittrar Trump: ”Jag kommer att lämna mitt beslut om Parisavtalet på torsdag klockan 15”, vilket är klockan 21 svensk tid.

Trump själv har inte gett några indikationer om vilket beslutet är, utan säger att han har lyssnat till många människor.

Rapporterna som kom under gårdagen om att han bestämt sig för att USA ska lämna klimatavtalet skapade kraftiga reaktioner både i USA och i många andra länder. Om USA drar sig ur kan effekten av avtalet minskas.

För fler globala nyheter – följ oss på Facebook 

Kina och EU kommer att försöka rädda klimatavtalet, uppger källor för Reuters. Detta oavsett Trumps besked i kväll.

På fredagen ska Kinas premiärminister Li Keqiang träffa företrädare för EU på ett toppmöte i Bryssel. I ett uttalande som har stöd av alla 28 medlemsländer kommer EU och Kina då att förbinda sig att genomföra klimatavtalet fullt ut, uppger källor från EU och Kina, skriver Reuters.

Det gemensamma uttalandet är det första mellan parterna.

”EU och Kina anser att klimatåtgärder och en övergång till ren energi är mer nödvändigt än någonsin”, står det i uttalandet.

Hur processen kommer att se ut om USA vill lämna klimatavtalet är oklart. Att dra sig ur själva klimatavtalet kan ta upp till fyra år. Trump kan också välja att hoppa av FN:s klimatkonvention (UNFCCC) från 1992. Ett sådant utträde skulle ta ett år, men ha mer extrema konsekvenser.

USA:s tidigare president Barack Obama var pådrivande för att få igenom Parisavtalet, men Trump hade som vallöfte att landet skulle lämna det.