Moderaterna rasar i SCB:s partisympatiundersökning. Partiet får 18,1 procent och är för första gången mindre än Sverigedemokraterna.

Moderaterna rasar i SCB:s partisympatiundersökning. Partiet får 18,1 procent och är för första gången mindre än Sverigedemokraterna.

Mätningen bekräftar det ras för Moderaterna som flera andra opinionsmätningar har pekat på under våren. I det krisläge som råder har även partiledarfrågan börjat diskuteras. Under gårdagen krävde Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, öppet att partiledaren Anna Kinberg Batra ska avgå. Samtidigt backas hon av sina partikollegor i det tunga Skånedistriktet.

Moderaternas minskning är statistiskt säkerställd både jämfört med november 2016 och jämfört med riksdagsvalet 2014, då partiet fick 23,3 procent. Partiet har säkerställda tapp på 1,8 procent till gruppen ”vet ej”, cirka 1,7 procent till Centerpartiet, cirka 0,9 procent till Liberalerna och cirka 0,7 procent till Socialdemokraterna.

Jämfört med valet 2014 har Moderaterna statistiskt säkerställda nettoförluster på cirka 3,6 procent till Centerpartiet och cirka 2,1 procent till Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna får 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med november. Det är första gången på mycket länge som S är tillbaka på valresultatet. S ökning är statistiskt säkerställd jämfört med novembers mätning, men inte jämfört med valresultatet 2014.

Vänsterpartiet backar till 6,3 procent, ett tapp på 1,4 procentenheter.

SCB:s mätning av opinionsläget är den största som görs i Sverige och kommer två gånger per år. Cirka 9 000 personer har under maj tillfrågats hur de skulle rösta om det vore val i dag.