Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Stormen drog in över kusten mellan Cox’s Bazar och hamnstaden Chittagong i östra Bangladesh klockan sex på morgonen, enligt landets meteorologiska departement.

Myndigheterna hade siktat på att få en miljon människor i området att ge sig av — hittills har drygt 350 000 lämnat sina hem.

– De har evakuerats till minst 400 härbärgen, skolor och offentliga byggnader i kustområdena, säger Golam Mostofa som samordnar evakueringen.

Ovädret riskerar att slå hårt mot flyktingläger för medlemmar av den muslimska rohingya-minoriteten, som flytt undan förföljelse i grannlandet Burma.

– De flesta av de tillfälliga husen i lägren har jämnats med marken, säger Shamsul Alam, som hävdar att nästan 10 000 hyddor i två av flyktinglägren förstörts.

Det finns inga rapporter om dödsfall, men byggnader har skadats och träd har slitits upp mer rötterna. Alla fiskefartyg har kallats in och fiskarna uppmanas att hålla dem på land.

– Det är inte lika illa som vi hade väntat oss, säger dock Shamsuddin Ahmed på landets vädermyndighet.

Bangladesh drabbas regelbundet av kraftiga stormar mellan april och december. I maj förra året drabbades den södra kusten av cyklonen Roanu, som dödade 20 personer och tvingade en halv miljon att fly sina hem. Då ledde översvämningar och regn till jordskred, som orsakade de flesta av dödsoffren.

– Men den här gången är vi bättre förberedda, säger katastrofmyndighetens talesperson Abul Hashim.

TT

Fakta: Cykloner

När vindhastigheten i ett tropiskt oväder överstiger 33 meter i sekunden talar man om orkan på västra halvklotet. I tropiska regioner i öster talar man i stället om tropiska cykloner och i västra Stillahavsområdet om tyfoner.

En orkan, tropisk cyklon eller tyfon bildas över havet i tropiska områden under lågtryck när ytvattnet är minst 26,5 grader varmt och luften i atmosfären ovanför är fuktig.

Källa: Nationalencyklopedin