Fastighets och Seko varslar om strejk för sitt gemensamma avtal för lokalvårdare, som omfattar omkring 10 000 medlemmar i det första förbundet och 300 i det andra. Som i flera tidigare varsel under avtalsrörelsen gäller sprickan i förhandlingarna mellan facket och Almega låglönesatsningen.

Men nu står mer pengar på spel. Städavtalet är Fastighets största avtal.

Tre av fyra anställda på avtalsområdet tjänar under 24 000. Alla heltidslöner som ligger under den gränsen omfattas av den låglönesatsning som LO krävt i avtalsrörelsen.

– Avståndet är större här när det gäller pengar. När det gäller de tidigare avtalen vi förhandlat om har man haft högre snittlöner. Det kan göra att förhandlingarna är tuffare nu, säger Jari Visshed, Fastighets tredje förbundsordförande.

Fastighets och Seko har sagt upp städavtalet, som främst gäller kontorsstädning, och nästa steg är förhandling via medlare. Om inte parterna når en uppgörelse utbryter strejk på 20 arbetsplatser runtom i landet 8 juni klockan 6.

Totalt tas 350 personer i så fall ut i strejk, främst lokalvårdare i industrier, bland annat på Carlsberg i Falkenberg, Astra Zeneca i Mölndal men också städare på varuhuset Gekås Ullared.

Låglönesatsningen är en av de frågor som parterna som sätter industrinormen har enats om, men fack och arbetsgivare har olika tolkningar av hur satsningen ska räknas i relation till normen.

Fackförbunden menar att det extra påslaget för löner under 24 000 ska ligga utöver märket på 6,5 procent. Märket anger hur mycket avtalens värde ska öka, 6,5 procent är räknat på tre år. Arbetsgivarna vill att facket ska avstå något annat i utbyte mot satsningen, för att landa på ett totalt avtalsvärde på 6,5 procent.

Hur var stämningen i de sista förhandlingarna med Almega?
– Det är klart att det inte är i topp när man lagt ett varsel. Men jag upplever det inte heller som bottenfruset, säger Jari Visshed.

Han pekar på att Almega haft olika yrkanden som de vill få gehör för att gå med på låglönesatsningen. Däribland frysta ingångslöner (som Fastighets kallar lägstalöner), frysta OB- och övertidsersättningar, höjda maxtider för vikariat och allmän visstid och provanställning på tidsbegränsade anställningar.

– I dag krävs i princip att det finns saklig grund för uppsägning för att du ska kunna avbryta en sådan anställning. Nu vill de ha provanställning, det känns väldigt konstigt för oss.

Marcus Lindström, förhandlingschef för Almega Städföretagen, säger att han är förvånad över att fackförbunden varslar en vecka innan avtalet löpt ut.

– Det förvånar oss att de inte vill förhandla hela vägen. Vi har haft utsatta förhandlingsdagar fram tills nästa vecka då avtalet löper ut.

Hur var stämningen i förhandlingarna på slutet?
– Det är professionellt, sakligt och en korrekt ton i förhandlingarna.

Enligt Marcus Lindström kostar låglönesatsningen på just det här området 0,35 procent över märket. Totalt anser han alltså att Fastighets och Seko kräver ett avtalsvärde på 6,85 procent.

– Den kostar mer pengar här än på tidigare områden så det har varit föremål för förhandling. Vi har andra avtal som kommer senare i avtal 17 där låglönesatsningen ger ännu mer. För oss är det oerhört viktigt att skicka signalen att satsningen ska vara föremål för förhandlingar inom märket.

Fastighets säger att ni kräver försämringar i villkor för att gå med på satsningen, som frysta ingångslöner och provanställning för vikariat.
– Det är två exempel på allmänna villkorsförändringar som vi har erbjudit oss att diskutera. Vi har haft fler förslag också. Vi känner oss övertygade om att det går att hitta en bra lösning. Vi uppfattade inte att vi stod långt ifrån varandra i den här frågan. Vi har redan gått med på att den här låglönesatsningen ska falla ut i pengar. Det vi ville var att fortsätta förhandlingarna om allmänna villkorsändringar för att sammantaget få ett avtalsvärde på 6,5 procent.