Sommarlov och studentfirande närmar sig med stormsteg. För tusentals unga runt om i Sverige väntar de kommande veckorna ett första möte med arbetsmarknaden. För många kommer det bli fina minnen och en wow-känsla att hålla en alldeles egen lön i handen. En lön som kan betala biljetten till festivalen eller tågluffen.

Men det kan också bli helt fel. Varje år får LO:s hjälptelefon ta emot hundratals samtal och mejl från unga och deras föräldrar när sommarjobbet väcker funderingar eller inte blivit som det var tänkt. Det kan vara löner som inte betalats ut eller att arbetsgivaren förväntar sig gratis provjobb. Men också funderingar om vilken anställningsform man ska ha och om man är försäkrad även om det inte finns kollektivavtal.

För dig som själv är ung eller har ett barn eller barnbarn som ska möta yrkeslivet, här är en checklista med några av de viktigaste sakerna att tänka på. För bäst är förstås att tänka igenom det här redan innan sommarjobbet har börjat:

• Anställningsbevis: Ska vara skriftligt och tydligt innehålla vilka arbetsuppgifter du har, vilka tider och lönen. Kolla av så detta finns med: Företagets namn och organisationsnummer, ditt namn, personnummer, anställningsform, arbetstider och hur länge anställningen löper (med start- och slutdatum), lön och yrkesbenämning.

• Kollektivavtal: Ta reda på om det finnas kollektivavtal på företaget. Det du då behöver tänka på är att förhandla lön – i övrigt kommer allt annat på köpet. Det innebär också att nödvändiga försäkringar finns om olyckan skulle vara framme.

• Provjobb: Nej, det finns inget som heter att provjobba gratis. Den som jobbar ska ha lön, även om det är under till exempel introduktion.

• Lönen: Det är viktigt att varje månad få ett lönebesked och att kontrollera att det står rätt. Kolla också om semesterersättning finns med. Får du inget lönebesked finns risken att du jobbar svart.

• Arbetsintyg: Arbetsintyget är viktigt när nya jobb ska sökas. Be arbetsgivaren om både intyg och fråga om man kan tänka sig att vara referens vid nästa jobb.

Förhoppningsvis ska denna lilla guide kunna hjälpa dig eller ditt barn till en bättre start på sommaren. Många av oss har förstås några veckor kvar att jobba innan semestern – men till vidare önskar vi er läsare en skön Kristi Himmelfärdshelg!