Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Stämningen är tung när jag tre dagar efter branden besöker Sveriges största shiamuslimska moské, Imam Ali Islamic Center i Jakobsberg. Stanken av blöta mattor och brandrök sticker i näsan. Glassplitter krasar under fötterna där jag går.

Många frivilliga som samlats för att städa upp har flytt kriget i sina hemländer. Nu står de bedrövade i en miljö som liknar just en krigsskådeplats.

De jag pratar med berättar att det var väntat att något hemskt skulle hända förr eller senare och att de upplever hot från både IS-anhängare och högerextremister. Särskilt oroar de sig för de hemvändande soldater som krigat i Syrien.

Det slår mig när jag står där i förödelsen att vi inte talar lika mycket om de hot som muslimer får från islamistiska extremister fast vi alla i Sverige har det som ett gemensamt problem. Dags att på allvar sluta dela in oss i förort och storstad, dem eller oss. Vi är alla Sverige.