Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Beväpnad polis spärrar av arenan i Manchester där bombdådet skedde. Foto: Peter Byrne/AP-TT

Vad har hänt?

Polisen i Manchester var på plats 21.33 lokal tid vid Manchester Arena efter rapporter om en explosion vid en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande. Enligt polisen inträffade explosionen utanför arenan när folk var på väg hem. Vittnen berättar om en eller två kraftiga smällar. 20 till 30 personer ska ha legat på marken. Arenan ligger vid tåg- och spårvagnsstationen Victoria, en viktig knytpunkt i den norra delen av stadskärnan.

Vem/vad ligger bakom?

Händelsen utreds som ett terrordåd, uppger polisen i Manchester. Både lokal och nationell polis jobbar med utredningen. Storbritanniens premiärminister Theresa May fördömer ”den avskyvärda terrorattacken”. Tecken hittills tyder på en självmordsbombare. Men än har ingen tagit på sig det misstänkta dådet.

Vilka skadades?

22 personer har bekräftats döda. 59 skadade har förts till sex sjukhus runt om i staden. Många skadade har behandlats på plats. De flesta av fansen på konserten var minderåriga.

Hur påverkas svenskar?

Sveriges ambassad i Storbritannien råder helt enkelt svenskar att följa lokala myndigheters uppmaningar samt att höra av sig till anhöriga.

Det finns inga uppgifter om att några svenskar dödats eller skadats, enligt UD.

TT