32 företag inom byggbranschen, med underentreprenörer, fick oanmälda besök förra veckan av olika myndigheter med Arbetsmiljöverket i spetsen. Inspektionerna är ett led i arbetet mot ”osund konkurrens” där verket jobbar tillsammans med bland andra polisen, Skatteverket och Migrationsverket.

– Styrkan att vi kommer ut från flera myndigheter samtidigt i vissa fall. Man ska inte kunna konkurrera med oschysta villkor. Jag är väl inte förvånad av resultat, men det är en tyngd i att vi kan samverka då det här inte är särskilt lätt att komma åt, säger Patrik Hemmingsson som leder arbetet mot osund konkurrens på Arbetsmiljöverket.

Arbetsplatserna har legat i Göteborg, Norrköping, Stockholm, Sundsvall och Örebro. 20 människor har omhändertagits för att de saknar arbetstillstånd i Sverige. En förundersökning om ekonomisk brottslighet är inledd.

Arbetsmiljöverket utfärdade fem förbud där det bland annat handlade om fallrisk från tak. 36 krav om förbättringar av arbetsmiljön. 11 beslut om sanktionsavgifter, bland annat för att riskbedömningar för kvartsdamm saknats.

Hur myndigheterna har valt ut arbetsplatser vill Patrik Hemmingsson inte berätta.

– Men vi har ju gjort det tillsammans, utifrån erfarenhet och tips vi får in.

Flera branscher kommer framöver kontrolleras på liknande sätt, det handlar om hotell- och restaurang, skogsbruk och transportsektorn.