• Inget förbud mot inhyrning

Flera motioner tog upp förbund mot inhyrning. Frågan debatterades länge och hårt, enligt Dagens Arbete. Förbundsstyrelsen fick dock igenom sin linje om att förhandla, inte förbjuda, när det gäller bemanningsanställda.
– Jag hör inte förbundet rasa över otryggheten för inhyrda. Trots reglering så tillhör de b-laget. Det är svårt att hålla ihop när vi har så olika förutsättningar, sa Michael Gustafsson från avdelning 15 i en artikel från Dagens Arbete.

Medan Caroline Holmberg, avdelning 36 Göteborg, inte höll med.

– Jag är själv bemanningsanställd. Vi har verktygen i avtalet, vi använder oss inte av dem. Vi behöver också fokusera på att organisera bemanningsanställda, sa hon till Dagens Arbete.

• Längre kongresser

Kongressen körde över förbundsstyrelsen, och krävde längre kongresser så att flera, inte minsta ovana ombud, får tala till punkt. Det innebär att nästa kongress blir fem dagar lång och går över vardagar.

• Lunch a la svenska modellen

En kongresslunch serverades wallenbergare (en pannbiff gjord på kalvfärs) vilket fick Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein att twittra: ”Allt i enlighet med svenska modellens samförståndsanda :)”

• Övertid

Frågan om att övertid ska vara frivillig vållade debatt. Förbundsstyrelsen ville avslå motionen. Men det blev rösträkning som fick styrelsen att ändra sig och skicka frågan vidare till avtalsrådet.

• Inget alkoholförbud

– Även om jag är en lågavlönad kärring från Gnosjö kan jag betala min öl själv, sa Ulla Häikkkilä, Östbo Västbo i talarstolen.
Men förbundet behåller sin linje om att alkohol i förbundets namn kan vara okej vid ”vissa enskilda tillfällen kunna bjuda på sedvanlig måltidsdryck som ett inslag i en måttfull och gästvänlig representation”.

• Ny ledare

”Jag är här nu”, inledde den före detta kemiindustriarbetaren Marie Nilsson med när hon i fredags valdes till förbundsordförande. Under måndagsförmiddagen höll hon sitt linjetal där hon bland annat sa: ”Vi står på människors sida och på industrin, därför säger vi nej till extremhögerns stängda gränser.” Hon öppnade också upp för eventuella sammanslagningar med tjänstemän utifrån ”en arbetsplats – ett fack”. Och hon står upp för industriavtalet, men nämnde också att det behöver utvecklas.

Övriga valda till förbundsledningen är: Tomas With, vice ordförande, Anna Jensen Nattikka, förbundssekreterare och Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare.

Läs en aktuell intervju med Marie Nilsson här.

• IF Metall som app

Kongressen vann över förbundsstyrelsen ock kräver facklig information i en app.

• Glöm sex timmars arbetsdag

Kongressen sa nej till sex timmars arbetsdag. Frågan om att ta bort möjligheten att omvandla arbetstidsförkortning till lön skickades vidare till avtalsrådet.

• Statsministern blev hedersmedlem

Stefan Löfven blev efter 25 års medlemskap i förbundet hedersmedlem och talade under helgen på kongressen. Han sa bland annat: ”Sverige är en industrination. Det fanns de som sa att industrin var basically gone. Nu är det de som är basically gone.”

I eftermiddag avslutas kongressen med tal av avgående förbundsordförande Anders Ferbe. Läs än längre intervju med honom här. 

Källor: Dagens Arbete, IF Metall, Twitter, Facebook

Läs mer om IF Metall kongress

Tid för avgång för Anders Ferbe

Debatt: Fler måste få lära i arbetet – Anders Ferbe och Marie Nilsson

Kompetensen måste stärkas, tycker IF Metall

Marie Nilsson föreslås bli ny ordförande för IF Metall