Fastigheter har aldrig varit så dyra som nu. Ändå väljer LO att storsatsa på hyresrätter. Experter varnar för en upptrissad marknad.

LÄS OCKSÅ LO:s fastighetsimperium växer

LO planerar, tillsammans med flera LO-förbund, att investera stora belopp i hyresfastigheter, där målet bland annat är stabila inkomster till organisationen. Men att äga hyresfastigheter är ingen garanti för stadiga intäkter.

Det kan vara riskabelt i ett läge där marknaden länge gått bra och priserna är höga, menar Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Hon jämför situationen i dag med den före 90-talskrisen då många investerade i fastigheter.

– De som brände sig under 90-talskrisen var kommersiella fastighetsbolag när priserna rasade. Jag hoppas att man anställer människor från erfarna fastighetsbolag. Man ska ha mycket på fötterna när man är fastighetsägare, säger Annika Winsth.

En fastighetsägare måste också ha koll på frågor som underhåll och oväntade kostnader, enligt henne.

– När det går bra i fastighetsbranschen kommer det ofta in aktörer som inte kan den. Ska jag vara helt krass undrar jag om förbunden har den kompetens som behövs. Vi ser att många av dem som har lång erfarenhet av fastighetsbranschen inte köper i dag. De säljer, säger hon.

Även författaren och sparekonomen Claes Hemberg på Avanza Bank lyfter ett varningens finger.

– Det är ett lovvärt initiativ att investera i hyresrätter, men prislappen avgör om det blir en bra affär på sikt. När många springer in och köper samtidigt ökar priserna.

Han menar att en god strategi vore att ta det lugnt med investeringarna och sprida ut dem över ett antal år.

– Det har aldrig varit så dyrt som nu och frågan är vad som händer när räntorna stiger. Du kanske inte ska köpa för alla pengar på en gång, säger Claes Hemberg.