Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Enligt regeringskällor i Washington hade informationen givits till amerikanska myndigheter av en underrättelsepartner genom ett arrangemang som anses så känsligt att detaljer har undanhållits till och med USA:s allierade, och spritts inom en mycket liten krets även internt.

Fler globala nyheter? Följ oss på Facebook 

Kritiker säger till tidningen att Trump äventyrar en mycket värdefull källa med insyn i IS innersta liv.

Partnern har heller inte godkänt att informationen delges Ryssland. För att minimera skadan av Trumps agerande ska högt uppsatta aktörer i Vita huset efter mötet ha ringt till underrättelseorganen CIA och NSA.

För i stort sett alla andra inom administrationen skulle en sådan läcka till ryssarna vara olaglig, men som president har Trump stora befogenheter att bryta sekretess.

Avslöjandet kommer under kontroverserna kring befarad rysk inblandning i USA:s politik och kontakter med personer i Trumps närhet.

Men säkerhetsrådgivaren H R McMaster, som var med vid mötet, säger att inga oegentligheter förekom.

– Inte vid något tillfälle diskuterades några underrättelsekällor eller metoder och inga militära operationer avslöjades som inte redan var allmänt kända.

Hans uppgifter backas upp av USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

”Under president Trumps möte med utrikesminister Lavrov diskuterades ett brett spektrum av ämnen, däribland gemensamma insatser och terrorhot. Under detta utbyte diskuterades arten av specifika hot, men de diskuterade inte källor, metoder eller militära operationer”, meddelar Tillerson.

Den högt uppsatte demokratiske senatorn Dick Durbin är mycket kritisk.

– Detta beteende av presidenten är inte bara farligt, det är dumdristigt. Det är dumdristigt av honom att avslöja känslig, hemlig information för den ryske utrikesministern och ambassadören, säger Durbin till reportrar utanför senaten.

Durbin poängterar dock att han inte själv fått information om det inträffade utan kommenterar det han har läst i The Washington Post. Hemligstämplad information kan inte hållas hemlig för landets president, tillade han, men han hoppas att partikamrater kommer att göra det klart för Trump att hans beteende ”äventyrar vår nationella säkerhet”.

Ordförande för senatens utrikesutskott, republikanen Bob Corker, säger att anklagelserna som riktas mot Trump är ”mycket, mycket oroande”, om de stämmer.

TT-Reuters

Modern office buildings, condominium in big city downtown with Motorway, Expressway, Freeway the infrastructure for transportation in modern city, urban view at twilight time