Må bättre med hjälp av naturen
Att promenera i skogen eller jobba i trädgården kan göra oss gladare, friskare och mindre stressade. Författaren Eva Robild berättar hur vi kan använda naturens kraft.

Eva Robild.
Att vistas i naturen kan ge många fördelar på hälsan: minskad stress, starkare immunförsvar, friskare hjärta, förbättrat långtidsminne och mindre huvudvärk. Dessutom kan det lindra depression, ångest och sömnproblem. Kreativitet och koncentration ökar. Forskning har även visat att personer som regelbundet är ute i skog eller trädgård känner sig gladare och mer nöjda med livet.
Journalisten Eva Robild är redaktör för ”Trädgårdstider” i SVT och har skrivit flera böcker om trädgård och stress. Nu har hon vävt ihop sina specialområden i boken ”När själen får grönska”. Där ger hon konkreta tips på hur vi kan använda oss av natur och trädgård för vårt välmående och beskriver forskning inom ämnet.
Jag träffar Eva Robild på mässan Nordiska trädgårdar i Stockholm. Pressrummet är lugnt och behagligt och Eva, som är klädd i blommiga byxor, tar en kopp grönt te och börjar direkt prata om att uppleva årstiden. Att försöka ta sig ut en stund på lunchen, om så bara till en liten park eller grönyta.
– Sedan blir det ett måste nästan. Om jag går en runda på 15–20 minuter så får jag mer energi och mår bättre.
”När vi är trötta så vill vi sätta oss och vila, för det är inbyggt i oss. Men hjärnan vilar bäst när vi gör något monotont – går en promenad eller rensar ogräs.”
Under samtalet trycker Eva på vikten av dagliga pauser. Riktiga pauser där hjärnan får vila. Det gör den inte medan vi använder sociala medier, ser på tv eller går ett ärende.
– När vi är trötta så vill vi sätta oss och vila, för det är inbyggt i oss. Men hjärnan vilar bäst när vi gör något monotont – går en promenad eller rensar ogräs. När vi gör något som inte kräver tankearbete vilar hjärnan. Är man väldigt stressad är det effektivt att göra något med händerna.
Eva är medveten om att många har svårt att få riktiga pauser under arbetsdagen.
– Men det brukar finnas fem minuter för dem som vill röka, då borde det finnas fem minuter för dem som vill stå och titta upp mot solen eller himlen.
Hon säger att arbetsgivare skulle tjäna på att ge en kvarts extra lunchrast till dem som vill ta en promenad. På lediga dagar kan en shoppingutflykt bytas ut mot en skogsutflykt. Att promenera i skogen är särskilt bra eftersom det kombinerar vårt behov av dagsljus, motion och de positiva effekter vi får av naturen och det monotona gåendet.
– Det finns inga mirakelmediciner som botar allt, men det närmaste man kommer mirakelmedicin är en promenad i naturen. Man mår alltid lite bättre efteråt.
På vintern är det bäst att komma ut en stund på förmiddagen eller lunchen för att få dagsljus.
”Jobbar du inom vården och träffar mycket folk så behöver du den här pausen där du får en stund för dig själv särskilt mycket.”
Om man mår väldigt dåligt eller har svårt att komma ut kan en början vara att odla något på balkongen eller pyssla om krukväxter. För den som har trädgård gäller det att skapa sina egna normer och inte jämföra sig med grannen. Det är viktigt att kunna återhämta sig i trädgården. Men man ska inte vara rädd för trädgårdsarbete, medan kroppen jobbar får hjärnan vila.
– Jobbar du inom vården och träffar mycket folk så behöver du den här pausen där du får en stund för dig själv särskilt mycket.
Eva själv, som bor i skånska Höganäs, pysslar i trädgården en stund efter jobbet. Då blir hon trevligare mot familjen.
Eva skriver i boken att återhämtningen sker i flera steg, och bäst är att vara ute i naturen regelbundet och gärna en längre stund ibland. Efter ett tag kan man sortera sina tankar och i nästa steg börja reflektera, för att sedan släppa tankarna fria och ta in naturen med alla sinnen. Då kan hjärnan bearbeta sådant som hänt, om den inte får göra det ökar vår stress.
Själv måste jag säga att jag har fått ut ännu mer av mina skogspromenader sedan jag läst boken.