LO ersätter skolinformatörer vid förlorad arbetsinkomst. Medan förbund som Kommunal ger ersättning för allt fackligt arbete, oavsett tid. Vilket blir en avgörande skillnad i förbund där många jobbar deltid, och då utför fackliga uppdrag på arbetsfri tid.

– Vi står ute i skolorna och pratar om hur viktigt det är att inte jobba utan lön – och så får vi själva ingen ersättning från LO, säger undersköterskan och skolinformatören Johanna Svärd till tidningen Kommunalarbetaren. 

Jennifer Undestam, som är ungdomsansvarig i Johanna Svärds avdelning Kommunal Västra Svealand, säger till tidningen att det är ett ”jättestort problem” att inte LO inte ger ersättning.

– Det är inte hållbart. Vi har inga unga som jobbar heltid och som kan ta fackliga uppdrag på de premisserna, säger hon.

Pernilla Lund, chef för enheten för organisationsfrågor på LO, säger till Kommunalarbetaren att det inte är meningen att uppdragen för LO ska vara ett arbete. Jennifer Undestam hoppas nu på att få med sig Kommunal och det lokala LO-distriktet för en förändring.

– Jag tror inte att LO vill oss illa, men vi behöver lyfta upp frågan för att skapa förändring. Målet är att upplysa, inte smutskasta LO, säger hon.