För ungefär en vecka sedan lade Målareförbundet ett första varsel, som innebär att 350 målare går i strejk den 22 maj.

I dag har facket alltså skickat ett nytt varsel till motparten Måleriföretagen, som innebär att ytterligare 500 målare går i strejk den 29 maj om ingen uppgörelse är klar dessförinnan.

– Medling pågår, men egentligen har ingenting hänt sedan vi lade det första varslet. Tiden går, vi är frustrerade och vill få till ett avtal, förklarar Peter Sjöstrand det nya varslet.

Motsättningarna gäller enligt Peter Sjöstrand tre frågor:

Arbetstiden. Måleriföretagen vill kunna förlägga arbetstiden mellan klockan 05.00 och 20.00, en kraftig förändring jämfört med i dag, då arbetsdagen ska förläggas mellan 6:30 och 17.00. Arbetsgivarna vill också att arbetsdagen ska kunna vara längre än åtta timmar. Däremot har Måleriiföretagen släppt ett tidigare krav på att kunna dela arbetsdagen i två delar.

Ledighet. I måleriavtalet finns idag en bestämmelse som ger målare som sägs upp, till exempel på grund av arbetsbrist, en möjlighet till en veckas betald ledighet. Arbetsgivarna vill ta bort den, facket vill behålla den.

Låglönesatsning. Målareförbundet kräver en låglönesatsning i linje med vad övriga LO-förbund har begärt i årets avtalsrörelse. Den skulle ha betydelse för de servicearbetare som gör enklare måleriarbeten: Bland dem finns anställda som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Måleriföretagen anser att en sådan satsning måste betalas med eftergifter på något annat område, vilket Målareförbundet inte går med på.

Det nya varslet innebär strejk och blockad vid ett 20-tal företag. Om det första varslet företrädesvis drabbade företag i södra och mellersta Sverige kompletteras det nu med strejk vid företag så långt norrut som Överkalix och Kalix.