Ett nytt obehagligt mönster syns i årets avtalsrörelse. Det är att arbetsgivare kartlägger fackligt anslutna inför lagda varsel.

Först ut var Visita inför HRF:s varsel i april. Och nu vill även Almega att anslutna i Fastighets och Seko ska uppge facklig tillhörighet inför de varsel som lagts. Arbetsgivarnas förklaring är att det krävs för att kunna planera arbetet. Vilket naturligtvis är fel. Syftet är i stället att sätta press på de anställda.

Att svara ja på en riktad fråga om facklig anslutning när strejkvarsel är lagt blir detsamma som att personligen inför chefen tvingas säga att man är beredd att gå ut i strejk. Det är tuffare för den enskilde som redan är i beroendeställning än att delta i ett kollektivt beslut taget av den fackliga organisationen.

Och det är naturligtvis just denna press på den enskilde arbetstagaren som arbetsgivaren vill skapa.

Samtidigt har, som Arbetet tidigare avslöjat, nya ljusskygga företag utan kollektivavtal i flera fall sagt upp enskilda anställda som tagit kontakt med facket.

Om seriösa arbetsgivarorganisationer som Almega och Visita vill fortsätta framstå som seriösa måste de respektera facklig anslutning utan trakasserier eller påtryckningar. I annat fall ger de eldunderstöd åt företag som lever på låga löner och osund konkurrens.