Bok och hav – vad mer behövs? Namnet bådar i alla fall gott inför litteraturfestivalen i Karlskrona i helgen. Författaren Katarina Mazetti tog med sig idén från en festival i franska Bretagne, som hette just Livre et Mer, Bok och hav. Miljön där påminde henne om världsarvsstaden Karlskrona, där hon vuxit upp och tillbringar somrar.

Samtidigt hade kommunens nya kulturchef Max Dager planer på att göra något liknande som han gjort på Island, där han i många år suttit i styrelsen för Reykjaviks internationella litteraturfestival.

Ett 30-tal författare framträder i ett 60-tal programpunkter, där många anspelar på temat hav. Den isländska författaren Einar Már Gudmundsson inviger på Marinmuseum med ”ord till havet”.

– Havet är känt som ett tungt tema i både fack- och skönlitteratur, och det har påverkat många författare, säger Gudrun Gardarsdottir, från festivalens arbetsgrupp.

Carsten Jensen (Vi, de drunknade) samtalar om haven som binder oss samman och Björn Ranelid berättar om hur han hämtar inspiration från havet.

Möten i fokus, inte business, utlovas det.

Bok och hav

Litteraturfestival i Karlskrona 11–14 maj