LÄS OCKSÅ Debatt/Replik: Almega respekterar märket – Anna-Karin Hatt, vd

Det förtjänar att påpekas att Almega inte förmått teckna ett enda avtal med ett LO-förbund ännu. Almegas företrädare har gång på gång uttryckt ambitionen att utveckla kollektivavtalen och förändra dem.

De tycker inte om alla kollektivavtal. Särskilt inte de som de anser vara för dyra och för omfattande. De med pension, försäkringar, omställningsavtal gillar de till exempel inte.

Just precis det som gör människors liv någorlunda tryggt, anses för kostsamt. Med sådana utgångspunkter hamnar Almega därför ofta på tvärs i förhandlingar med LO-förbund. Vi har empirisk kunskap av detta. Vi hittar inte på.

När nu Almegas företrädare i pågående avtalsrörelse säger sig vara beredda att hitta en låglönesatsning innebär det i praktiken rak förlust för dem som ska utsättas för deras lösning.

LÄS OCKSÅ Debatt: Striden står om 3,15 kronor i månaden – Fastighets

Almega kräver att de med de sämsta lönerna också själva ska betala låglönesatsningen med försämrade villkor i egna avtal. Den LO-samordning som i år gett industrinormerande avtal med låglönesatsning innebär motsatsen. Den innebär att flera avtalsområden är med och betalar till låglönesatsningen. Det är detta som Almega har så svårt att smälta. De vill absolut inte bidra till att ändra på löneorättvisor.

Almegas långsiktiga politik är sedan länge att de helst inte vill ha några regleringar i centrala avtal. Men utan bra centrala avtal är det alltid de med de sämsta lönerna som får betala mest.

LO:s alla 14 förbund har enats i att de idéer som styr Almegas agerande i denna avtalsrörelse inte ska få genomslag. Vi tror på ansvarstagande parter på arbetsmarknaden.

I flera avtalsrörelser har Almegas agerande resulterat i att de är inblandade i flest strider och varsel om stridsåtgärder. De har varit bråkstakar och verkar fast beslutna om att fortsätta på den vägen.

Magnus Pettersson, förbundsordförande Fastighets