Veckans chocknyhet! Sverigedemokraterna värnar svensk sjukvård! Efter decennier med hets mot invandring och invandrare som första och största fråga har Sverigedemokraterna alltså kommit ut som ett parti som vill försvara rätten till bra sjukvård.

Fast det vill de ju naturligtvis inte. Att Jimmie Åkesson plötsligt liknar en ”vanlig” politiker i opposition och lovar åtta miljarder kronor till sjukvården, trots att partiet så sent som i höstas sa nej till regeringens tio miljarder kronor till bättre välfärd, har som enda motiv att locka över röster till Sverigedemokraternas fortsatt första och största fråga; en kraftig högerpolitik baserad på rasism och invandrarhat.

Åkessons utspel säger faktiskt mer om regeringen Löfvens sjukvårdspolitik än om SD:s försök att dra politiska poänger av den. Efter åtta år med Alliansen ärvde Löfven en ineffektiv och nedmonterad sjukvård. Och de rödgröna har varit häpnadsväckande handfallna i sina försök att åter skapa en värdig vård till alla.

Visserligen ligger många beslut på landstingsnivå, bland annat den miljardrullning som den borgerliga majoriteten i Stockholm har lyckats med i det internationellt omtalade haveriet av huvudstadens sjukvård. Och visserligen sätter Alliansen alla klutar till för att stoppa privata riskkapitalisters utförsel av våra skattemedel i stället för att låta dem gå till sjukvården.

Men ändå, det självklara stoppet för vinstuttag ur sjukvården, grunden för att återskapa en fungerande vård, sitter obegripligt hårt inne hos delar av socialdemokratin, och den gräsliga behandlingen av LSS och personliga assistenter, där besparingar och inte behov sattes som utgångspunkt för en översyn, var regeringens alldeles eget verk.

I vilket fall har SD nu vädrat morgonluft när de lyckats identifiera ett område som många med rätta är missnöjda med.

Men Jimmie Åkessons sjukvårdsreform är en reform utan botten. Det är ett tomt förslag som spelar på människors berättigade oro för svensk sjukvård och förslaget är ännu ett exempel på hur partiet använder demokratin mer som medel för att ta makten än att få igenom en sammanhållen politik.

Det är inte en bättre sjukvård som hägrar för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna, det är visionen att vid makten kunna driva en SD-klassisk högerpolitik.

Och eftersom SD:s förslag inte har annat motiv än att dra röster till traditionella SD-punkter behöver Jimmie Åkesson inte heller förklara hur förslaget ska finansieras.

– Det är ingenting som vi räknar på nu, säger han, men tillägger att en del kan tas från invandringen.

Självklart. Som en reflex. Där hittar vi Sverigedemokraternas själ.