Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

”Men åh, jobba ensam i Johannesburg, då måste du ta hand om dig. Det är farligt.”

Trött ligger jag på min bekväma hotellsäng och tänker på farorna som lurar utanför fönstret. De är många, fler än i Odense eller Ottawa.

Men samtidigt, Sydafrikas största storstadsområde med fler än nio miljoner invånare och med en ökande andel medelklass.

Ginlistan (ja, inte vinlistan) som lagts på bordet framför mig två gånger i dag vittnar om en betydande hipsterkultur, liksom andelen mikrobryggerier som fått fäste i ölkuporna. Hur skulle jag ha kunnat provsmaka Nine Inch Ale om jag inte kommit just hit?

Minst tio personer förklarade inför min resa hur farligt det är i just Johannesburg. Trots att de aldrig satt sin fot här. Och jag läste på. ”Håll huvudet högt på flygplatsen. Se ut som du är van besökare”. Säkert finfina tips, och det är bättre att vara på säkra sidan och street smart såklart, men ändå överdrivet. OR Tambo internationella flygplats kändes som vilket stort flygnav som helst. Dessutom med bra skyltning och service.

Visst, jag är trygg inne på mitt schyssta hotellrum efter dagens utflykt. Johannesburg är ett virrvarr av gator där det gäller att ha koll på vilka kvarter som är trygga eller inte. Och där det är otryggt vistas jag inte ensam.

Men samtidigt; det är lätt att vara fördomsfull om det okända. Det vi hört eller sett sorteras i olika fack. På så sätt är hela kontinenten Afrika ett fördomspussel. Ämnen generaliseras gärna och fakta blir lättare kuriosa än aktuella nyheter.

Det är en livsfarlig utveckling på många sätt. Särskilt om den leder till den egna hemstaden. När Södermalmsbor tvingas läsa guideböcker om hur de bör bete sig för att ta blåa linjen till Akalla i norra Stockholm.

När det okända spelar ut oss blir farorna markant större. Det är då grannar, som innan kom hem på grillkvällar, delas upp mellan vi och dom. För att de ser ut på ett visst sätt eller äter på ett visst sätt. Eller vad som helst.

Ingen ska vara blåögd eller naiv. Och rädslan kan vara större hos andra. Men utan egen uppfattning sprids också lättare misstro och fake news.