Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

– Den största skattesänkningen och den största skattereformen i USA:s historia, säger finansminister Steven Mnuchin.

Förenklade deklarationer och ökade avdragsmöjligheter för enskilda finns också med i planen, liksom sänkta vinstskatter och skatterabatter för multinationella bolag som tar hem vinsten till USA, enligt amerikanska medier.

De utlovade, mer rejäla, skattesänkningarna för privatpersoner dröjer dock och en detaljerad plan för de aktuella sänkningarna väntas först i sommar.

Skatteplanen presenteras bara dagar innan Trump når milstolpen av 100 dagar i Vita huset.

Efter misslyckandet i mars med att riva upp och ersätta föregångaren Barack Obamas sjukförsäkringslag, som anses vara kostsam för statsapparaten, har det varit problem med hur skattesänkningarna ska finansieras.

Inga skattehöjningar finns med i planen som, om den godkänns, riskerar att öka på det federala budgetunderskottet ordentligt.

Finansminister Mnuchin sade i förra veckan att ”planen kommer att betala sig själv genom tillväxt”.

På tisdagen i Washington DC, inför tillkännagivandet, hyllade han förslaget som historiskt.

Men det är en riskabel väg att gå.

Bland andra republikanen George W Bush införde skattesänkningar och rabatter som skulle finansiera sig själva, men som resulterade i utökade budgetunderskott.

En intensiv debatt väntas i kongressen innan någon skattereform godkänns, trots att Republikanerna har majoriteten i båda kamrarna. Representanthusets talman Paul Ryan är dock försiktigt positiv och säger att man är överens om 80 procent av innehållet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Dessutom är USA:s finanser redan svårt ansträngda. Statskassan sinar och om kongressen inte före fredag enas om hur stort lånetaket — gränsen för hur mycket staten får låna — får vara riskerar delar av statsapparaten att stängas ner och tusentals federalt anställda att permitteras.

Bedömare i Washington tonar dock ner riskerna för att det ska ske, i synnerhet i ljuset av att Donald Trump släppt kravet på att medel redan nu ska öronmärkas för bygget av den omtvistade gränsmuren mot Mexiko.

Tina Magnergård Bjers/TT
Lisa Abrahamsson/TT

 

Fakta: USA:s ekonomi

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) uppgick 2016 till 17 947 miljarder dollar, vilket kan jämföras med hela världsekonomins samlade BNP som förra året landade på 73 502 miljarder dollar.

Samtidigt har USA en statsskuld på hisnande 19 888 miljarder dollar.

Som en del av en budgetuppgörelse från 2015 finns ingen definitiv gräns för hur mycket USA får låna — men den uppgörelsen löpte ut i mars och därför måste nu kongressen fatta beslut om en övre gräns för hur mycket staten får låna upp.

Källa: US national debt clock, USA Today och Reuters