April lovar; värmen ligger framför oss. Och det regnar trädgårdsböcker. En drömsk sådan är Hannu Sarenströms Trädgårdslycka, där han ser sig om i folks trädgårdar.

Kapitelrubrikerna ger riktningen: ”Vildflor”, ”Måleriska rabatter”, ”Drömmare …”. ”Inför våra trädgårdar står vi alla lika”, skriver Hannu Sarenström och hänvisar till att det inte alltid är så lätt att få till det – då gäller det att hämta inspiration.

Göran Greider tänjer i sin bok I trädgården hörs andra ekon på definitionen av trädgård till spåren av en människas hand, ”tre solrosfrön under en balkong i ett miljonprogramsområde”, innan han i fyra essäer gör intressanta kopplingar mellan trädgård, klass och politik.

En vandring genom en ordinär svensk trädgård är som att gå ”genom imperialismens långa, blodiga historia”. Han propagerar för arbetstidsförkortning och en social värnpliktsarmé – allt för odlingen, och varvar med poesi: ”Jag älskar syrener./De stirrade en gång fattigdomen/i ögonen och fattigdomen/vek undan med blicken.

Trädgårdsentusiasten Greider gräver fram ojämlikheten också i idyllen.

Trädgårdsböcker

Skärmavbild 2017-04-19 kl. 13.21.12

Trädgårdslycka

Hannu Sarenström

Norstedts

I trädgården hörs andra ekon

Göran Greider

Ordfront