Jan Rudén valdes till förbundsordförande 2002. Efter Sekos kongress, som inleds i dag, tisdag, går han i pension.

Vilken strid är den viktigaste som Seko har utkämpat under ditt ordförandeskap?
– Det går inte att välja en, det måste bli åtminstone tre. Konflikten 2004 om lönerna inom sjöfarten – som nådde ända upp till Svenskt Näringslivs beredningsutskott, och som vi vann. Tågstrejken i södra Sverige 2014, då vi ville hindra att fasta jobb ersattes med timanställningar. Och så det eviga tjatandet och nötandet om vår infrastruktur.

– Frågan om avregleringarna inom Sekos områden har stått i fokus under hela min tid som ordförande. Vi har påverkat politiker och bildat opinion. Genomfört flera kampanjer om bland annat järnvägsunderhållet. Och jag tycker att vi har fått genomslag. Det förs en helt annan diskussion nu om hur vår infrastruktur ska skötas. Samhällsnyttan har hamnat i fokus.

Seko har tappat många medlemmar under ditt ordförandeskap. Varför?
– Ungefär hälften av nedgången är strukturell. Försvaret har skurit ner. Posten har minskat med omkring ett tusen personer om året. Telia har gjort sig av med sin fältverksamhet, och nya jobb hos andra arbetsgivare har inte kommit till i motsvarande utsträckning. Inom sjöfarten har fartyg flaggats ut.

– Den andra stora förklaringen är att Alliansregeringen gjorde a-kassan sämre och chockhöjde avgiften. Där kom mycket av tappet.

Hur känns det att gå i pension?
– Gott. Enbart gott.

Vad ska du göra som pensionär?
– Jag har beställt ett antal högtryck som ska passera Bohuskusten. Så jag tänker vara hemma i Stenungsund och njuta av dem.

Läs mer om Sekos kongress

”Fler hjärnor tänker bättre än en” – Valle Karlsson kan ta över Seko

Otrygga jobb het fråga för Sekos kongress