Men även om Macron tar sig till Élyséepalatset väntar stora utmaningar — först och främst ett parlamentsval.

Den socialliberale mittenkandidaten Macron vann den första omgången av det franska presidentvalet, före den nationalistiska kandidaten Le Pen.

För fler Globala nyheter – följ oss på Facebook

– Jag bedömer att sannolikheten att Marine Le Pen ska bli Frankrikes president är närmast mikroskopisk, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Nationella fronten är ett parti som mer än hälften av fransmännen tycker illa om. Marine Le Pen är en person som väldigt många känner antipati emot. Macron kommer att göra allt för att samla alla nu mot Le Pens nationalistiska och isolationistiska politik, säger Demker.

Inför jublande anhängare tackade Macron sent på söndagskvällen sina anhängare på valvakan i södra Paris. Det franska folket har uttryckt sin vilja, sade han.

– På ett år har vi ändrat fransk politik. Vi är den nya mitten, sade 39-åringen.

– Det finns bara ett Frankrike: vårt Frankrike. Uppgiften kommer att vara tuff, men jag är redo. Och vi kommer att vinna.

Vinner han om två veckor blir han Frankrikes yngste president genom tiderna.

Enligt en opinionsundersökning från Ipsos kommer Emmanuel Macron att vinna presidentvalets andra omgång stort. Han spås få 62 procent av rösterna medan Le Pen får 38 procent. Undersökningsföretaget Harris ger ett liknande resultat.

Han fick också snabbt stöd från såväl den franska regeringen som förlorarna till både höger och vänster.

För Macron, som grundade sin mittenrörelse En marche (”på väg”) för bara ett år sedan, är segern en oerhörd framgång. Men för att han ska kunna driva igenom sin politik räcker det inte med att vinna nästa omgång av presidentvalet.

Han måste också mobilisera inför det parlamentsval som väntar i juni — bara en månad efter presidentvalet — utan att ha något traditionellt parti bakom sig.

– Hans möjligheter att göra det som hans anhängare hoppas och tror hänger otroligt mycket ihop med om han lyckas i parlamentsvalet. Så för honom räcker det inte med att vinna presidentvalet, säger Demker.

Men även hos Nationella fronten var glädjen efter söndagens val stor. Marine Le Pen har länge sett fram emot en duell med Macron.

– Det första steget för att ta fransmännen till Elyséepalatset (presidentpalatset) är taget. Ansvaret faller nu på mig för kulturen, för välståndet, för självständigheten. Det här är ett agerande av fransk stolthet, sade Le Pen på sin valvaka.

Resultatet är ett stort nederlag för partierna som dominerat fransk politik i 60 år, något som Marie Demker beskriver som ”en diskret liten revolution”.

– Det är inte längre vänstern eller högern som ställer de relevanta frågorna, tycker de franska väljarna, som i stället går i en helt annan typ av politisk dimension. Macron och Le Pen motsvarar ganska väl den typ av förskjutning vi sett i europeisk politik.

23,8 respektive 21,5 procent blev röstsiffrorna som skickar de båda till andra omgången.

Konservativa Republikanernas kandidat François Fillon fick 19,9 procent och Vänsterpartiets ledare Jean-Luc Mélenchon 19,6 procent.

– Jag har inte lyckats övertyga. Hindren på min väg var för många och för svåra, sade Fillon, som nu uppmanar sina väljare att rösta på Macron.

Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon, som bara fick 6,3 procent av rösterna, gjorde likadant.

– En tung förlust, en moralisk förlust för vänstern. Men nu måste vi göra allt vi kan för att besegra Nationella fronten, sade Hamon.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker gratulerar Macron i en tweet och önskar honom lycka till den 7 maj. Även andra EU-företrädare skickar sina gratulationer, bland dem utrikeschefen Federica Mogherini.

EU:s franske chefsförhandlare i brexitsamtalen Michel Barnier twittrar: ”Som patriot och europé känner jag förtroende för Emmanuel Macron den 7 maj. Frankrike måste förbli europeiskt”.

Lisa Abrahamsson/TT
Mattias Areskog/TT

Fakta: De tog sig vidare
Marine Le Pen, 48 år, leder invandrings- och EU-fientliga Nationella fronten sedan 2011. Har försökt tona ned partiets främlingsfientlighet efter att ha tagit över från sin pappa Jean-Marie, som hon dessutom kastat ut ur partiet. Vill folkomrösta om EU och euron och lämna Schengensamarbetet.

Emmanuel Macron, 39 år, var tidigare ekonomiminister i Socialistpartiets regering, men kandiderar för en nystartad och oberoende mittenvänsterrörelse, döpt till En marche. Mest EU-vänlig bland kandidaterna, men vill se kraftiga reformer i eurosamarbetet.

LÄS ÄVEN: Franska jobbvalet – 4 viktigaste frågorna