21 april

Arvidsjaur: Fallolycka. Person ramlar ner från en bakgavellyft på en buss och slår i höften i asfalten.

Malmö: Fallolycka. Väktare klättrar upp på en hög stege för att manuellt stänga en trasig varuport hos en kund. Stegen ger vika och väktaren faller faller några meter ner på lastkajen och skadar benen.

Surahammar: Hot. En elev skjuter med en soft-air-gun mot lärare. Läraren träffas i huvudet men klarar sig utan skador. Eleven hotar dock att skjuta med riktiga kulor nästa gång.

Östersund: Feltramp. Byggarbetare skadar knät när han kliver från en arbetsplattform till en annan på en fasadställning. Höjdskillnaden var cirka 70 centimeter och när mannen sätter ner foten fel vrids hans knä.

Visby: Fallolycka. Person klättar på en ledare cirka två till tre meter ner i ett torktorn. När ledaren delvis släpper faller personen och skadar ansikte och axel.

Falköping: Tillbud, fallande föremål. En operatör på en fabrik ska byta ett maskinverktyg. En travers lyfter verktyget som väger 80 kilo på plats, men lyftöglan brister och verktyget faller i golvet. Ingen skadas.

Malmö: Fallolycka. En byggarbetare är på väg ner från byggnadsställning när plattformen på femte våningen ger vika. Mannen faller ner och landar på fjärde våningen. Han chockas och körs till sjukhus där det konstateras att han är oskadd.

Ånge: Tillbud. Fallande föremål. En skogsarbetare är nära att skadas då ett dött träd faller in mot skotardörren så att fönstret han sitter bakom går sönder.

Billingsfors: Tillbud, fordonsolycka. En truck lastar på pallar på lastbil. När han är backar tillbaka och befinner sig mellan lastbilsflaket och lastbryggan rullar bilen framåt så att trucken faller ner i marken. Föraren håller fast sig i hytten och klarar sig utan skador.

Sollefteå: Fallolycka. Elev faller under en idrottslektion och bryter foten. En trasig matta i idrottshallen kan ha orsakat fallet. Mattan och åtgärdas innan hallen öppnas igen.

22 april

Linköping: Verktygsolycka. Vid slakt av boskap slinter en man med kniven och skär sig i magen. Mannen hämtas av ambulans.

Linköping: Fallolycka. En nödutrymningsplattform vid ett vattenverk används för att lasta upp material. Plattformen släpper från infästningen, en person faller och ramlar på sin kollega som också faller till marken.

Mörby: En person öppnar en verkstadsdörr precis när en truck kör förbi. Trucken träffar dörren och kör eventuellt även över mannens fot. Mannen körs till sjukhus med sprickor i foten.

Luleå: Fysiskt våld. Elev trycker upp annan elev mot vägg och slår honom med knytnävarna på kroppen och i huvudet. Den slagna eleven tas om hand av skolhälsovården och skadorna dokumenterades på vårdcentral.

Krylbo: Fordonsolycka. En spårarbetare blir påkörd av ett godståg i låg fart. Personen klarar sig undan med lindriga skador och skrubbsår.

Solna: Brännskada. En bartender rengör öltapparna i baren med kokhett vatten, och råkar spilla vattnet över foten på en kollega. Kollegan lämnar arbetspasset med brännblåsor på tårna.

Härjedalen: Fordonsolycka. En naturbevakare kör skoter och spårar björn i ett naturreservat när han kör över en sten så att skotern voltar ner för en brant. Mannen kastas av och skotern landar på hans ena ben som bryts.

Luleå: Verktygsolycka. En person borrar i ett tak med slagborrmaskin som nyper fast så att armen dras till och personen får smärtor i armbågen.

Malmberget: Tillbud, fall. Person går genom vattensamling för att göra rent sina kängor och faller ner i vägbrunn som någon lyft av locket på och som inte syns under vattnet. Personen får tag med armarna runt brunnskanten och kan ta sig upp själv.

Fagersta: Tillbud: Fallande föremål. En travers ska flytta en 800 kilo tung ugnsklocka på en industri men tappar den under lyftet. Ingen skadas.

Härnösand: Hot och våld. En väktare hotas och får ett slag i ansiktet och en knuff så att hen faller till marken. Situationen uppstod när två väktare stoppade två män som snattat fläskfilé i en livsmedelsbutik.

Stockholm: Skyddsombudsstopp. Efter att flera arbetare på ett bygge klagat på klåda, tung andning och hudbesvär stoppar ett skyddsombud all håltagning och kapning av en viss sorts fibergipsskiva som misstänks orsaka problemen.

23 april

Göteborg: Maskinolycka. En chaufför ska tömma en behållare på en återvinningsstation när en del av lyftanordningen släpper. Chauffören trycker in nödstoppet för att åtgärda problemet men stoppet är inte tillräckligt intryckt så lyftverktyget startar när hen råkar komma åt manöverdosan. En del av anordningen klämmer då chaufförens hand.

24 april

Borlänge: En inhyrd dieseldriven saxlift skenar och går inte att stoppa. Stannar efter cirka 30 meter. Ingen skadas.

Arbetsplatsolyckor 2016

20 maj: Fick brännskador efter att ha gjort rent ett stekbord

19 maj: Busschaufför sparkad och slagen

18 maj: Klämdes fast i maskin – fick tas loss med spett

Här samlar vi alla artiklar från arbetsmiljöveckan

Arbetsmiljöveckan

Vi har slumpvis valt en vecka under förra året: den 18 till 24 april 2016. Vi har begärt ut och gått igenom olyckor och tillbud, samt skyddsstopp och begäranden om ingripande från skyddsombud som inkom till Arbetsmiljöverket under den valda veckan för att sedan intervjua en drabbad eller berörd person för varje dag. Artiklarna publiceras på arbetet.se, dag för dag exakt ett år efter den valda veckan.