#dinarbetsmiljö  Just den där dagen för ett år sedan var Jeanette Lindell, speciallärare i matematik, i matsalen.

– Det var en grupp elever som till en början skulle göra en kul grej för en i gänget som fyllde år men det gick överstyr och de började välta grejer. När vi vuxna sa till blev det formligen en explosion i känslor.

Stolar kastades, en vagn med glas skjutsades i väggen och på vägen ut drog de nu uppspelta eleverna ner allt som hängde på krokarna i korridoren. Jeanette följde efter och plockade upp förstaklassarnas reflexvästar som låg utspridda på golvet. Hon tittade surt på gänget.

– En av eleverna undrade argt varför jag ”tittade” på honom.

När han gick fram emot henne, ställde sig nära och skrek, ansikte mot ansikte, höjde handen, då tänkte hon ”nu smäller det”.

Efteråt var hon upprörd. Ganska länge gick hon och ältade händelsen i huvudet. Hon blev inte rädd, inte för eleven, utan för sina egna reaktioner.

Att de som lärare och vuxna skulle börja backa och inte våga agera ser hon som ett stort problem.

– Det jag är mest rädd för är vad som kommer hända om jag faktiskt får den där smällen en dag. Hur kommer jag att reagera, kommer jag att orka jobba kvar eller måste jag sluta som lärare?

– Jag tycker ju om mitt arbete, att undervisa barn och ungdomar.

Här samlar vi alla artiklar från arbetsmiljöveckan

Arbetsmiljöveckan

Vi har slumpvis valt en vecka under förra året: den 18 till 24 april 2016. Vi har begärt ut och gått igenom olyckor och tillbud, samt skyddsstopp och begäranden om ingripande från skyddsombud som inkom till Arbetsmiljöverket under den valda veckan för att sedan intervjua en drabbad eller berörd person för varje dag. Artiklarna publiceras på arbetet.se, dag för dag exakt ett år efter den valda veckan.