Fyra anställda snickare fick vare sig lön eller semestersättning mellan april och mitten av augusti förra året. Utan förvarning blev de dessutom avskedade i augusti.

De fyra snickarna, som kommer från Polen, kontaktade då Byggnads Väst som förhandlade med arbetsgivaren. Parterna kom aldrig överens och nu går förbundet vidare, med hjälp av LO-TCO Rättsskydd, och stämmer företaget till tingsrätten. Samtliga fyra snickare är medlemmar i Byggnads.

Totalt yrkar förbundet på över en miljon i allmänt skadestånd, 265 000 kronor per person, i allmänt skadestånd. Därutöver ersättning för uteblivna löner på 313 000 kronor totalt.

Och närmare 32 000 kronor i månaden från och med augusti – när de blev avskedade – fram till och med en huvudförhandling.

Men firman är enligt Kronofogden avvecklad. Mannen bakom firman har redan skulder på närmare 700 000 kronor.

– Det handlar om en enskild näringsidkare. Finns stora skulder mot en person är det inte rimligt att vi får ut de allmänna skadestånden. Det är de ekonomiska skadestånden vi är ute efter. Vinner vi, eller vid en tredskodom*, kan staten täcka upp via lönegarantin, säger Olov Östensson, som driver fallet på LO-TCO Rättsskydd.

Firman har inte gått konkurs än. Gör den det står alltså möjligheten till ersättning för snickarna till den statliga lönegarantin. Den har dock begränsningar.

Dels i tid, den omfattar endast lön tre månader tillbaka i tiden. Och dels i pengar, generellt betalas maximalt fyra prisbasbelopp ut, vilket i år blir 179 200 kronor.

Enligt Borås tidning som skrev om snickarna i höstas när det stod klart att de blivit sparkade, fick tre av dem andra jobb i trakten. En av dem, som jobbat i ett och halvt år för firman, stod utan. Tidningen hade också tagit del av deras anställningskontrakt där det framgick att de inte får tala med någon, inte arbeta åt konkurrerande företag efter avslutad anställning och att arbetsgivaren kan komma att kräva skadestånd om det inte följs.

– De har varit anställda på rena slavkontrakt. Det här är faktiskt bland det värsta jag har sett. Sådana här villkor är fullständigt oacceptabla på svenska arbetsmarknaden, sa Thomas Nilsson, ombudsman på Byggnads Väst till tidningen.

*En tredskodom är en dom som avkunnas efter att en part inte dykt upp till förhandling.