Höganäs: Maskinolycka. Man fastnar med handske i en pelarborr på ett läkemedelsföretag. Handen vrids med runt borren men mannen lyckas ta sig loss. Han meddelar kollegorna som tillkallar ambulans.

Skövde: Fallolycka. En person som installerar fiberkabel går på ett fast tak som var snedsågat i slutet. Installatören ser inte det, trampar genom ett undertak och faller tre meter ner på ett betonggolv. Vid fallet bryter personen handleden.

Mjölby: Maskinolycka. Underhållsreparatör fastnar med handen i fläkt vid byte av rem och får lillfingertoppen avskuren.

Umeå: Fallolycka. Plåtslagare faller genom golv i en klätterform, en slags ställning. Ställningen var i nedsänkt läge och fallet var 1,5 meter. Plåtslagaren klarade sig med skrubbsår.

Vimmerby: Maskinolycka. Operatör i träindustrin klämmer handen i samband med att han flyttar en vägg. Sårskador och frakturer på flera fingrar.

Gällivare: Fysiskt våld. Elev får ett utbrott och sparkar, slår och kastar saker på flera anställda som försöker lugna eleven.

Stockholm: Fysiskt våld. Busschaufför försöker få resenär att lämna bussen då han vägrar betala. Tumult uppstår och resenären slår och sparkar busschauffören innan han lämnar bussen.

Ljungbyholm: Fallolycka. En anställd på ett byggföretag faller cirka två meter från ställning när han sträckte sig ut för att ta en tving.

Leksand: Fysiskt våld. En vårdare på en gruppbostad blir överfallen och slagen av en boende.

Huskvarna: Barnskötare leker med barnen på en förskola när en tvååring skriker ett högt glädjetjut rätt in i barnskötarens öra. Barnskötaren får lock för örat, det börjar tjuta och kommer även blod ur örat de närmsta dagarna.

Luleå: Tillbud, våld. Elev blir upprörd efter tillsägelser i klassrum och slår elevassistent i ansiktet så rodnad uppstår. Smäller sedan igen klassrumsdörr så att taklampa och innertaksplatta ramlar ner.

Stockholm: En kran som tömmer en container kommer åt vajrarna för en kran från ett annat entreprenadföretag som gjuter betong tätt intill. Betongbasken kranen lyfter kommer i gungning, men ingen skadas.

Skellefteå: Fallolycka. Man faller när han kliver ner från en traktor. Han bryter armen.

FOTNOT Arbetet har begärt ut händelser som anmälts till och handlagts till Arbetsmiljöverket. Alla olyckor och tillbud som skett under veckan är inte med. En del anmäls aldrig, andra blir aldrig något ärende hos Arbetsmiljöverket, och vissa händelser har verket valt att sekretessbelägga.

Arbetsplatsolyckor 2016

18 maj: Klämdes fast i maskin – fick tas loss med spett

Här samlar vi alla artiklar från arbetsmiljöveckan

Arbetsmiljöveckan

Vi har slumpvis valt en vecka under förra året: den 18 till 24 april 2016. Vi har begärt ut och gått igenom olyckor och tillbud, samt skyddsstopp och begäranden om ingripande från skyddsombud som inkom till Arbetsmiljöverket under den valda veckan för att sedan intervjua en drabbad eller berörd person för varje dag. Artiklarna publiceras på arbetet.se, dag för dag exakt ett år efter den valda veckan.