Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

– Vi behöver ett val och vi behöver det nu. Vi har just nu en unik möjlighet att få det här gjort, säger Theresa May.

Premiärministern säger att det behövs enighet i Westminister, där det snarare råder splittring i dag. May säger att det är fel av oppositionen att tro att det här kommer att påverka brexit.

Valet ska garantera stabilitet för de kommande åren. Enligt BBC kommer underhuset att rösta om nyvalet i morgon.

Londonbörsen hade redan inför Mays tal inlett handelsdagen nedåt. Fallet tilltog dock till minus 1,2 procent till den lägsta nivån sedan februari för FTSE100-index sedan May sagt att hon vill ha nyval i juni.

Samtidigt stärks det brittiska pundet till den högsta nivån sedan december mot kronan, medan räntorna på brittiska statspapper stiger.

TT

Fakta: Vägen mot brexit

Processen kring Storbritanniens utträde ur EU sattes i gång formellt 29 mars då landet åkallade Lissabonfördragets artikel 50. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk lade sedan fram sitt förslag till grundlinjer i hur övriga 27 EU-länder ska förhandla.

Tusks förslag ska sedan bearbetas fram till den 29 april då det är tänkt att ländernas stats- och regeringschefer ska kunna enas om sitt förhandlingsmandat.

Förhandlingarna kommer för EU:s del att ledas av förre EU-kommissionären Michel Barnier. Förhoppningen är att en uppgörelse ska vara klar till hösten 2018, för att sedan kunna godkännas av alla medlemsländer under den påföljande vintern och våren.