rhiannon

Rhiannon Giddens (annars medlem i afroamerikanska strängbandet Carolina Chocolate Drops) är en nutida songster med blandade släktrötter. Hon spelar ”minstrel banjo”, skriver och sjunger låtar över gränsen mellan svarta och vita amerikanska musiktraditioner.

Albumet Freedom Highway handlar om just det: vägen till frihet. Blues, gospel, folksång, sydstatsfranskt. Hemska berättelser, som historielektioner. Personligt och gripande direkt i egna låten ”At the purchaser’s option” om en kvinnlig slav som ska stå till tjänst både på åkern och i sängen. ”Come love come”, också egen, beskriver vad som hände med de slavar som inte lydde.

Giddens kompletterar med välvalda låtar från andra artister – som Birmingham Sunday (av Richard Farina) om de fyra flickor som dödades när Ku Klux Klan på 60-talet placerade sprängladdningar vid en baptistkyrka.

Också en urafroamerikansk instrumentallåt med enbart banjo och rytmer och i titelspåret blandas gospel, jazzfunk och lojt svängig R&B à la Sly & The Family Stone.

Bengt Eriksson

Musikalbum

Rhiannon Giddens

Freedom Highway

Nonesuch