– Jag är fortfarande som en femåring, jag älskar godis! Den allra bästa smakkombinationen får du om du pressar ihop en lakritsbåt med en hallonbåt. Det är underbart!, säger maskinoperatören Anne Hult som arbetat på Aroma i 32 år. Foto: Madeleine Andersson (klicka på bilden för att se den större)

”Det kommer alltid nya säsonger. Så fort påsken är över kommer halloween och sedan är det alla hjärtans dag. Men jag kan inte äta godis längre. Efter en vecka här tröttnade jag.”

Charlie Castopee packar godsaker på godisfabriken Aroma i Skarpnäck i Södra Stockholm och gillar sitt jobb.

Charlie Castopee har jobbat på Aroma i 4 år, han trivs bäst på förpackningen. – Jag gillar att jobba och här får jag göra mycket. Det kommer alltid nya säsonger. Så fort påsken är över kommer halloween och sedan är det alla hjärtans dag. Men jag kan inte äta godis längre. Efter en vecka här tröttnade jag. (klicka på bilden för att se den större)

En bit bort tar Anne Hult och Marina Lundin hand om påsar med godisblandningar. De har jobbat på Aroma i över 30 år och säger att de trivs bra med både jobbarkompisar och godis.

– Jag är fortfarande som en femåring, jag älskar godis! Den allra bästa smakkombinationen får du om du pressar ihop en lakritsbåt med en hallonbåt. Det är underbart, säger Anne Hult.

Det här gröna slemmet ska bli godis. Koket har precis fått färg och smak. Även den gula ormen har nästan stelnat. Foto: Madeleine Andersson (klicka på bilden för att se den större)

Det är mars och sista produktionsveckan för påskens godis. Butikerna vill ha godiset framme redan i början av april och fabriken har fått beställningar på många torkade sorter, som hallon- och lakritsbåtar, stora råttor och geléhallon. Men just i dag producerar de colabåtar, jätteormar i tre olika färger, gröna grodor och stora röda hjärtan.

21 personer jobbar på Aromas fabrik. De är maskinförare, kokare, inköpsansvarig, ekonomi-ansvarig, vd, tekniker, lageransvarig, packare och produktionsassistenter, som är truckförare eller polerare.

Piotr Dudek är produktionsansvarig på Aroma och tycker om allt ifrån personalkontakten till att klura ut nya godissorter. – Det är jag som har kommit på den sura mustaschen. Kunderna önskade sig en produkt som smakade ännu mer salmiak och var ännu surare är de sura grodorna. Foto: Madeleine Andersson (klicka på bilden för att se den större)

I den här burken finns smak- och färgämnen för gula långa sega ormar. Pioter Dudek. Foto: Madeleine Andersson (klicka på bilden för att se den större)

Madeleine Andersson, text och foto