Inför kongressen menade partistyrelsen att parterna på arbetsmarknaden först och främst skulle lösa problemen med hyvling. Och även statsminister Stefan Löfven var tydlig med det. Flera fackförbund, bland annat Handels som inte lyckades lösa frågan fullt ut i sina avtal, har i stället länge drivit på för lagändring.

Men efter diskussionen i kongressens arbetsgrupper vände det; en skrivning om att få bort hyvling genom lagstiftning fanns plötsligt på plats. På natten mot tisdagen sa kongressen ja till den.

När arbetsmarknadsminister Ylva Johansson inledde debatten på måndagskvällen betonade hon att partistyrelsen nu tydligt säger att den vill lagstifta för att förhindra hyvling. Ett fenomen som innebär att arbetsgivare kan minska sysselsättningsgraden utan att ta hänsyn till turordningsregler och uppsägningstider.
– Alla ni som har genusglasögonen på er ser ju vad det här är för förslag. Det här handlar i stor utsträckning om kvinnors arbetsvillkor, om LO-kvinnors arbetsvillkor, sade Ylva Johansson.

Socialdemokraternas hållning efter beslutet är nu att tillsvidareanställning på heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden. Och att ”det skydd arbetstagare har mot uppsägningar ska gälla även då arbetsgivare avser att minska antalet timmar på anställningskontraktet”.

I praktiken innebär det ett krav på att ändra lagen om anställningsskydd, konstaterar Handels ordförande Susanna Gideonsson som under kongressen valdes in i partiets verkställande utskott. Hon menar att beslutet på S-kongressen är precis vad Handels krävt och pekar på att trycket från många ombud varit hårt.
– Vi är så oerhört glada att Socialdemokraterna tog ställning. Vi lyfte frågan i avtalsförhandlingarna och kom en bit på väg, men som parter kan vi inte ändra lagstiftningen.

Hon vet att det parlamentariska läget är svårt och att det här inte kommer gå att få igenom i riksdagen ”pang bom”.
– Vi ser att det är val nästa år och för oss är det oerhört viktigt att kunna säga till våra medlemmar: titta det finns ett parti som tar era problem på allvar och är berett att göra något åt det. För den enskilde och politiskt är det viktigt.

En av de som ställde sig i talarstolen under kongressdebatten var ombudet och Handelsmedlemmen Robert Roos från Örebro. Han är medlem i samma avdelning som de anställda på Coop i Marieberg, de som hyvlingsdomen gällde.
– De här arbetarna fick från ena dagen till den andra sin arbetstid hyvlad. Från den ena dagen till den andra fick de helt ändrade förutsättningar när det gäller sin egen ekonomi. Jag är nu stolt över att åka hem till dessa arbetare och säga till dem att det finns ett parti som står bakom dem, som står bakom arbetare i Sverige, som säger stoppa hyvling.

Beslutet om att stoppa hyvling genom lagändring togs även på den senaste LO-kongressen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är nöjd med gårdagens beslut.
– Här har några av våra medlemsförbund gjort ett fantastiskt arbete under kongressen, Handels, HRF och Kommunal. Det är jättekul, säger han till Arbetet.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att hans förbund inte har något emot att man går in i lagen och ändrar, men pekar på ett svårt parlamentariskt läge. I fredags träffade han ledningen på vårdföretaget Frösunda, som tillämpat hyvling av tjänster. De är nu överens om att företaget ska göra allt det kan för att motverka hyvling.

Är ni ett exempel på att parterna kan lösa frågan?
– Ja, men jag har fullständig respekt för att Handels vill se en annan konstruktion. Vi finns på olika arbetsmarknader. Vi tycker inte att hyvling ska finnas, heltid måste vara norm.