Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson möttes av applåder när hon inför debatt och beslut om nya politiska jobbriktlinjer sa:

– Vi tar tydligt ställning för arbetskläder för alla de som behöver det, inte minst de kvinnor som i dag inte får det.

Kommunal har drivit frågan intensivt genom åren och med extra kraft inför S-kongressen, där det finns över 40 ombud med koppling till förbundet. I förra veckan rapporterade dock Kommunalarbetaren att frågan redan kunde vara löst.

Och det bekräftades av partistyrelsen på S-kongressen: det kommer föreskrifter från Arbetsmiljöverket som kräver att arbetsgivaren bekostar obligatoriska arbetskläder.

Så här skriver partistyrelsen: ”Arbetsmiljöverket kommer föreskriva att arbetsgivare alltid ska tillhandahålla de arbetskläder som behövs för att förebygga olycksfall och smittspridning, både för män och för kvinnor.

Samtidigt ströks formuleringen att ”tillhandahållande av arbetskläder är ett område för parterna att hantera”.

Flera ombud som förberett sig för en tuffare debatt gick upp i talarstolen och berömde beskedet. Även Kommunals Tobias Baudin fick det tydliggörande han hade hoppats på.

– Vi menar att det är viktigt för en halv miljon medlemmar i Kommunal att veta vad Socialdemokraterna tycker och det är fortfarande väldigt otydligt vad den här utredningen egentligen innebär som kom ut i förra veckan, sa Baudin inför måndagskvällens debatt.

– Det här var en fråga som vi bara måste ro iland. Vi hade rätt hela tiden. Alla har bidragit att vi nu tar ett stort steg och sätter kvinnodominerande yrken på kartan i arbetsmiljölagen, säger Ann Georgsson, ombudsman på Kommunal, i ett uttalande.

Hon har arbetat med frågan om arbetskläder till anställda i äldreomsorgen sedan 2008, men säger att den drivits i decennier i förbundet, till en början lokal nivå.